Drepturile angajatului ales in organele administrației publice locale

31 decembrie 2020 35

Buna. Am o situatie neplacuta si probabil voi fi nevoita sa actionez in judecata, dar nu cunosc procedura. Sunt ales local in consiliile de nivelul I si II. Angajatorul, fiind membru intr-un alt partid, nu-mi permite sa merg la sedintele consiliilor, adica nu semneaza ordinul de deplasare (acordul angajatorului fiind o cerinta verbala impusa de el), nu inregistreaza demersurile de instiintare si ma sanctioneaza disciplinar pentru lipsa nemotivata de la serviciu (cand ma aflu la sedintele respective). Ce pot face in aceasta situatie?

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii

Bine ai venit pe yAvo!
***
Daca sunteti ales local, nu aveti un "angajator" in sensul clasic al cuvintului.
Dar nu înțeleg cum puteți fi ales local in doua unitati administrative in acelasi timp?
Dati detalii. Poate va referiti la faptul ca sunteți functionar public?

2 ianuarie 2021
Carolina Solomca

Salutare. Initial am descris situatia, dar din pacate pina la publicare a fost modificata.
Nu sunt functionar public, in 2019 , la validarea mandatelor alesilor locali nu era compatibila functia publica cu astfel de statut.....si nu aveam cum sa fiu mandatata.
Sunt angajata a unui SRL. Dar ales... mai detaliat local in APL de nivel diferit nu este interzis. Ales local in doua primarii da, nu este compatibil....dar consiliu local si cel raional se permite.
Ca angajat am angajator....care contrasemneaza contractul individual de munca, anume el , in momentul cind depun instiintarea ma impune sa astept acordul lui prin ordin daca pot merge, respectiv pentru ca nu se emite un astfel de ordin....pentru ca nu e obligatoriu....dupa ce revin dupa sedinta careva din angajati sunt impusi sa scrie demers ca am lipsit nemotivat de la serviciu...porneste ancheta de serviciu...scriu explicatie....anexez probele ca am depus instiintarea....si oricum sunt sanctionata....deja de 2 ori
De asta si am intervenit aici ca sa inteleg care este procedura de actionare in judecata....ca pe dl. Director( fost procuror de altfel) nu la convins nici interpretarea situatiei data de comisia juridica, numiri si imunitati al Parlamentului RM.

2 ianuarie 2021
Vitalie Onofrei
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Contravenţii rutiere
 • Alte domenii

Actionati in instanta cind va emite un ordin de concediere. Pina atunci, continuati sa prestati munca conform contractelor, in ambele parti. Nu aveți nevoie de acord. Mai degraba, aveti nevoie de regindirea contractelor in baza carora activati (care este de baza, care prin cumul). Nu am mai inteles pina la... mai detaliat urma daca sunteți ales local sau nu (consilier, primar).

3 ianuarie 2021
Carolina Solomca

Dunt ales local..si anume din cauza cind trebuie sa merg la sedinta consiliului raional apare problema...eu depun instiintarea....dar ulterior timpul in care sunt la sedinta mi se invoca ca lipsa nemotivata de la locul de lucru

3 ianuarie 2021