Drepturile părintești după divorț de comun acord

11 mai 2021 24

Buna ziua. Am divorțat de comun acord, fara a împărți nimic. Din casnicie avem o fetiță de 6 ani. Nu avem stabilit grafic de întrevederi, am stabilit că va sta un weekend cu mama, un weekend cu mine. De la gradiniță o luăm pe rând. Recent a aparut o problemă: fosta soție mă ameninta că nu voi vedea fata când începe școala. Poate face așa ceva, să-mi limiteze dreptul de a vedea copilul și a participa la educarea acestuia?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Irina Clepalo
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua Dmn. Gheorghe,
La solicitarea Dvs. Vă pot cominica că, fosta soție nu are dreptul să Vă limiteze în participarea educației copilului minor de sine stătător. Aceste îngrădiri sunt stabilite doar de către instanța de judecată cu justificarea legală a acestora. Potrivit codului familiei, mai concret Articolul 51. Dreptul copilului... mai detaliat la abitaţie şi educaţie în familie:
1) Fiecare copil are dreptul să locuiască în familie, să-şi cunoască părinţii, să beneficieze de grija lor, să coabiteze cu ei, cu excepţia cazurilor cînd aceasta contravine intereselor copilului.
(3) Copilul are dreptul la educaţie din partea părinţilor, la dezvoltarea capacităţilor intelectuale, la libertatea gîndirii şi conştiinţei, la apărarea demnităţii şi onoarei.
Articolul 52. Dreptul copilului de a comunica cu părinţii şi alte rude:
(1) Copilul are dreptul să comunice cu ambii părinţi, cu buneii, fraţii, surorile şi cu celelalte rude. Desfacerea căsătoriei părinţilor, nulitatea ei sau traiul separat al acestora nu afectează drepturile copilului. În cazul cînd părinţii au domiciliul separat, copilul are dreptul să comunice cu fiecare dintre ei.
Mult succes.

12 mai 2021