Drepturile si obligatiile parintesti reflectate intr-un document

25 iulie 2021 136

Buna ziua. Sunt divorțat de un an, avem o fetiță de 6 ani. Am divorțat de acord comun, dar nu am stabilit cu cine ramane fata dupa divorț. Pensia alimentară nu am stabilit pentru ca avem aceleasi drepturi si obligatii in raport cu copilul, toate cheltuielile le impartim in jumatate. Eu pot lua fata liber si o duce la grădiniță, un weekend ramane cu mine, un weekend cu mama ei. Cu toate acestea, as vrea sa legalizez toate drepturile si obligatiile fata de copil, sa achit pensie alimentara, sa am un grafic stabilit, ca nu cumva in viitor sa fiu dat in judecata de fosta sotie pentru ca nu as fi avut grija de copil. Am nevoie de ajutor: cum sa intocmesc corect asa un document si unde sa ma adresez? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Marcel GORINCIOI
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul penal

Buna ziua,

Codul Familiei prevede:

Articolul 74. Obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major... mai detaliat inapt de muncă.

Puteti face un contract cu fostul soț, unde stabiliți clar drepturile și obligațiile voastre.

(3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Acest aliniat se aplica doar când lipsește contractul. Recomand sa îl faceți.

Zi frumoasa.

In privința celorlalte drepturi legale la care va refereați mai sus, cred ca e suficient certificatul de naștere al copilului, unde este stipulat ca sunteți tatăl copilului.

27 iulie 2021