Dupa divort, eu pot schimba numele de familie al copilului

28 ianuarie 2019 94

Buna ziua. Am o intrebare la dumnevoastra, sper ca ma veti ajuta. Sunt casatorita de 9 luni si am un copil de 5 luni si as dori sa depun cerere de divort din motiv ca sotul nu are grija nici de copil, nici de mine. Este plecat peste hotare de 3 luni si nu mi-a trimis nici un leu, dar cat a fost acasa a intrat in niste datorii si eu ca sotie, dorind sa fie bine, am luat un credit pentru a-i intoarce datoriile si acum eu trebuie sa achit creditul singura, el nici nu-si bate capu. Si as dori sa dau la divort pentru ca sunt satula de problemele pe care le creeaza el. Intrebarea mea este: dupa divort eu pot schimba numele de familie al copilului pentru ca nu doresc sa aiba si copilul probleme din cauza lui. Sper sa-mi raspundeti si sa ma ajutati in cazul dat. Multumesc anticipat. Va doresc o zi buna.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Sigur că este posibil de a schimba numele copilului, acest lucru se va face în baza unei cereri scrise la Organul De Stare Civilă.

Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a... mai detaliat părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.

28 ianuarie 2019