E legala monitorizarea video 24/24 h?

7 decembrie 2017 65

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati la intrebarea mea. Vreau sa am dovezi clare referitor la activitatea mea, deoarece sunt invinuit pe nedrept de anumite incompetente si fals in lucru. Pe net am vazut un anunt despre o microcamera video incorporata in cravata. Raspundeti-mi, va rog, legea permite folosirea lor? Adica nu incalca dreptul la viata privata a altor persoane ce pot nimeri intamplator in vizorul ei? Va multumesc antecepat! Numai bine!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Contravenţii rutiere

Inregistrati-o la Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal !

8 decembrie 2017
Mihai Guțu
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii

În dependență de circumstanțele cazului urmeză să țineți cont de următorii factori:

În cazul în care planificați să procurați dispozitivul de înregistrat de peste hotare, trebuie să țineți cont de faptul că importul mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei poate fi realizat doar de

a) autorităţile împuternicite... mai detaliat prin lege să desfăşoare activitate operativă de investigaţii;
b) persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova, care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat.

Deci în cazul în care ar fi să procurați un dispozitiv online, în speranța că acesta va fi livrat ulterior prin poștă, cel mai probabi în final dispozitivul va fi returnat de către colaboratorii vamali vînzătorului, iar dvs. veți fi nevoit să cereți returnarea costului produsului.
Aspectele date sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului Nr. 100 din 09.02.2009 http://lex.justice.md/md/330748/

În cazul în care dețineți un astfel de dipozitiv, trebuie să țineți cont de faptul nicidecum nu va fi posibilă înregistrarea unui astfel de sipozitiv la Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Pentru a afla mai multe informații referitor la poziția insituției cu privire la acest subiect accesați :
http://www.bizlaw.md/2017/11/27/i-supravegherea-video-in-contextul-protectiei-datelor-personale-ce-conditii-vor-trebui-respectate/


Per general, captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia, indiferent că acel spaţiu îi aparţine ei sau altei persoane - este interzisă.
Acest lucru poate fi realizat doar în cazuri excepționale (în dependență de circumstanțele fiecărui caz în parte și luând în considerație buna credință a celui care face acele înregistrări video).

Urmează să țineți cont de faptul că dezvăluirea informațiilor cu caracter personal poate constitui o violare a vieţii private, iar legislația penală prevede sancțiuni pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale. De asemenea, persoana se poate adresa şi în instanţa de judecată cu solicitarea de a constata încălcarea vieţii private, exprimarea scuzelor, compensarea prejudiciului moral şi material cauzat (ex. în cazul în care unele imagini au fost publicate pe internet sau au fost într-un oarecare alt mod făcute public).

Vă sugerez să accesați link-ul dat :
http://mediaforum.md/upload/webinar/ghiduri-profesionalizare/06-indrumar-Tatiana-Puiu.pdf

În acest îndrumar "Aspecte legale ale filmărilor cu o cameră ascunsă" realizat de avocata Tatiana Puiu, veți găsi răspuns la întrebarea dvs.

29 decembrie 2017