E posibil ca cineva sa utilizeze datele mele personale pentru a vine produse?

22 august 2017 30

Buna ziua. Mama mea a achitat impozitul pe venit pentru anul 2016. Eu, fiind o persoana neangajată, anul trecut nu am fost nevoita sa achit impozit, astfel mama a beneficiat de o scutire din motiv ca ma avea pe mine la întreținere. După un recalcul s-a stabilit ca mama a achitat prea mult si a scris o cerere prin care solicita inspectoratului fiscal sa ii restituie banii. Ieri mama a primit un apel de la inspectorat unde a fost informata ca nu poate beneficia de scutire din motiv ca eu am vindut in anul 2016 unei întreprinderi din Moldova produse de 12.000 de lei, lucru care nu este adevărat. Eu nu am nici o legătura cu întreprinderea data si nu am avut asa venituri din asa gen de vinzari. Am fost astăzi la inspectoratul fiscal unde am primit un document confirmativ (unde erau atașate datele mele personale) precum ca eu, într-adevăr am facut aceasta vinzare. Tot astăzi am sunat la acea întreprindere unde am dorit sa organizez o intilnire cu contabilul. Mi s-a facut însă legătura cu juristul care mi-a spus ca contabilul a scris cerere de eliberare cu trei săptămîni in urma. Domnul mi-a cerut numele si prenumele cu motivul de a se documenta despre cazul meu. Eu i-am explicat situația, fara a da detalii despre numele si prenumele meu, si mi-am expus dorința de a veni personal sa discutam si sa vad despre ce contract de vinzare este vorba. Domnul mi-a spus ca va fi la întreprindere după ora doua si cind ma voi porni sa sun pe același număr de fix sa coordonam intilnirea. Deja după masa am sunat de min. 5 ori pe același număr, dar si pe alte numere care sunt indicate pe internet însă nimeni nu răspunde. Ajutați-mă va rog cu un sfat ce ar trebui sa fac in acest caz, deoarece evident cineva a utilizat datele mele personale fara consimțământul meu. Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua!

În general , Legea privind protecția datelor cu caracter personal consfințește dreptul d-voastră și obligația corelativă a operatorului de date cu caracter personal de a vă informa privind colectarea, prelucrarea și utilizarea lor. (art. 12 alin. (1) și ((2)) din legea menționată.

Cu toate acestea, alin. (3) stabilește excepțiile... mai detaliat de la această obligativitate. Astfel, prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul în care:
a) subiectul datelor cu caracter personal deţine informaţiile respective;
b) prelucrarea datelor cu caracter personal se face în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică;
c) furnizarea informaţiilor este imposibilă sau implică un efort disproporţionat faţă de interesul legitim care ar putea fi lezat;
d) înregistrarea sau dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută în mod expres de legislaţie

Dacă situația d-voastră nu se încadrează în una din alternativele de exceptare de mai sus, atunci

- solicitați de la Camera Înregistrării de Stat extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice, unde vor fi indicate date cu privire la întreprinderea respectivă;
-depuneți cerere de chemare în judecată, anexând extrasul, documentul prezentat de către Inspectoratul de Stat și alte acte relevante.
-Întemeiați cererea în drept pe prevederile legale la care am făcut referință mai sus.

Succese!

23 august 2017