E posibil ca in urma unui accident sa nu ti se ia permisul?

25 iunie 2019 79

Buna ziua. Sotul meu a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana care s-a ales cu piciorul frant. A suportat doua operatii. Acum cere o suma de bani pentru a ierta totul. Daca dam suma ceruta, ce hartie trebuie sa avem ca pe urma sa nu pretinda la o alta suma. Poate sotul ramane cu permisul in baza ca e sofer de profesie si asta e o sursa de existenta si are la intretinere 3 copii minori? Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua!

Chestiunea privind posibilitatea privarii sotului Dvs. de dreptul de a conduce mijloace de transport se afla in stricta dependenta de gradul vatamarilor corporale cauzate pietonului.

1. Daca cele comise de sotul Dvs. se incadreaza conform prevederilor art.242 Cod contraventíonal (in ipoteza in care victimei i-a fost cauzata o vatamare usoara... mai detaliat sau neinsemnata) = atunci nu se va aplica o asemenea pedeapsa.

2. Daca cele comise se incadreaza potrivit prevederilor 264 alin.1 Cod penal (in ipoteza in care pietonului i-a fost cauzata o vatamare medie) = tine de discretia instantei de a aplica o asemenea pedeapsa pe un termen de pana la 2 ani.

3. Daca cele comise se incadreaza potrivit prevederilor art.264 alin.3 lit.a Cod penal (in ipoteza in care pietonului i-a fost cauzata o vatamare grava) = instanta de judecata nu mai este in drept, ci obligata sa aplice in calitate de pedeapsa - anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Nu este exclus incetarea procesului penal/contraventional in cazul in care sotul dvs. se va impaca cu partea vatamata. Acest lucru nu este valabil in situatia in care cele comise se incadreaza potrivit art.264 alin.3 lit.a Cod penal.

25 iunie 2019