E posibil sa fiu închisă pentru datorii?

24 decembrie 2021 160

Buna tuturor! Am datorii din cauza unor credite nerambursate, ìnsa nu pot sa le achit pentru ca pe timpul pandemiei am pierdut serviciul si am ramas însărcinată. Acum am un copil mic si nu pot sa lucrez pentru ca ingrijiresc de acesta si de alt copil în vârstă de 3 ani. Nu fac fata datoriilor. Am primit o notificare ca daca nu achit datoria timp de 10 zile, voi fi ìnchisa pe 2 ani sau condamnata la munca in folosul statului. E posibil asa ceva? Am încercat sa ma inteleg cu creditorii sa fac o refinantare, dar nu am reusit. Sotul a plecat peste hotare la munca ca sa intoarcem datoriile, însă nu avem inca toti banii pe care ii vor creditorii. Nu am de unde sa gasesc timp de 10 zile suma ceruta de creditori. E posibil sa fiu închisă pentru datorii?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna d-na Daniela, dă să ne uităm ce spune Codul penal Articolul 320. Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată
(1) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea... mai detaliat sancţiunii contravenţionale,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
(2) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare de către o persoană cu funcţie de răspundere a hotărîrii instanţei de judecată, precum şi împiedicarea executării ei, dacă aceste fapte au fost comise după aplicarea sancţiunii contravenţionale,
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 650 la 850 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Eu vreau să vă liniștesc, că nu poate vreditorii să vă trimată pe 2 ani la închisoare. Ei trebue să se adreseze în instanță pentru a incasa silit datoria, trebue să fie pronunțată o hotărîre, hotărîrea se duce la executor, ultimul e îndrept să se adreseze la poliție cu o cerere pentru a fi trași la răspundere administrativă și mai apoi penal, așa spune dispoziția art. 320 CP, nu vă deranjați, e o chestiune lungă. Amenințările acestea sunt proaste, au un singur scop să vă achitați mai repede, mai trimite în mama lor pe așa creditori, bine.

26 decembrie 2021