Eliberarea din serviciu in timpul perioadei de proba

13 martie 2021 42

Salut! Doresc sa ma eliberez de la serviciu. Intrebarea este daca pot sa ma eliberez imediat si sa nu mai fiu obligat sa muncesc la acel serviciu. Contractul pe care l-am semnat este pe termen nedeterminat si pana pe data de 19.04.21 sunt in perioada de proba. Contractul mai include o clauza unde se spune ca daca doresc sa ma eliberez, trebuie sa anunt cu o luna in avans.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Dumitru, buna ziua! Demisia (incetarea raporturilor de munca din initiativa salariatului) este conditionata de respectarea unui termen de preaviz (14 zile calendaristice sau, daca sunteti conducator de unitate, adjuct sau contabil-sef, o luna inainte). Sunt cazuri in care termenul de preaviz nu este obligatoriu - vedeti art. 85 alin. (2)... mai detaliat din Codul muncii https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=124959&lang=ro#

Astfel, daca nu demisionati in legatura cu un caz pentru care preavizul nu este necesar sau daca nu detineti functia pentru care preavizul este de o luna, trebuie sa depuneti cerere de demisie cu 14 zile calendaristice inainte. Cererea de demisie se inregistreaza la angajator, iar termenul de preaviz incepe sa curga din ziua imediat urmatoare zilei in care a fost inregistrata cererea.

Totusi, daca angajatorul este de acord, cererea de demisie poate fi acceptata in termenul indicat/cerut de salariat, iar raporturile de munca inceteaza in baza acordului scris al partilor - vedeti art. 85 alin. (3 prim) din Codul muncii.

In caz contrar (nu respectati termenul de preaviz, angajatorul nu va accepta demisia la data solicitata de dvs.), angajatorul va poate concedia disciplinar pentru neprezentarea fara motiv la locul de munca (daca depuneti cererea de demisie si nu mai lucrati in interiorul termenului de preaviz), conform art. 86 alin. (1) lit. h) din Codul muncii.

Durata nedeterminata a contractului individual de munca sau aflarea in perioada de proba nu influienteaza regulile mentionate mai sus.

In acest context, va recomand sa discutati cu angajatorul Dvs acceptarea unei demisii in termenul pe care il doriti.

Succes!

14 martie 2021