Eliminare din lista de martori

7 august 2017 29

Când eram student am devenit martor la niște situații urâte. Ca rezultat am depus mărturii contra unor oameni răi (e vorba de trafic de ființe umane). Din păcate cazul se lungește, acum e la curtea de apel. Mă deranjează că la judecată sunt chemat mereu prin formularea ”chemare silită”, această chemare se duce mereu la țară la părinții mei, acolo unde îmi am domiciliul.
Eu pot să nu depun mai mult mărturii, ce proceduri trebuie să urmez?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua!

Dvs., în postura de martor sunteţi obligat să daţi declaraţii în faţa instanţei de judecată. Nu aveţi cum să vă eschivaţi de la această obligaţie. În caz contrar, riscaţi să fiţi tras la răspundere penală şi, implicit, supus unei pedepse sub forma amenzii în mărime de până la 650... mai detaliat unităţi convenţionale (a se vedea art.313 din Codul penal).
O unitate convenţională = 50 lei.

Potrivit art.199 din Codul de procedură penală, aducerea silită constă în aducerea forţată a persoanei la organul de urmărire penală sau la instanţă în cazul în care aceasta, fiind citată, în modul stabilit de lege, nu s-a prezentat fără motive întemeiate şi nu a informat organul care a citat-o despre imposibilitatea prezentării sale, iar prezenţa ei era necesară. Poate fi supusă aducerii silite numai persoana participantă la proces, pentru care este obligatorie citarea organului de urmărire penală sau instanţei, şi care:
1) se eschivează de la primirea citaţiei;
2) se ascunde de organul de urmărire penală sau de instanţă;
3) nu are loc permanent de trai.
Probabil, în cazul dvs. este prezentă una din ipotezele prevăzute la pct.1-3, de aceea instanţa de judecată dispune aducerea silită.

Cu respect,
Copeţchi Stanislav

7 august 2017