Eliminarea tatalui din certificatul de nastere dupa ce a aflat ca nu este tatal biologic

15 septembrie 2019 87

Buna ziua. Daca tatal unui copil a aflat dupa 4 ani ca nu este tatal biologic, cum poate proceda sa fie eliminat din certificatul de nastere? Copilul si mama se afla in Romania, dar el a plecat pentru a se stabili in alta tara (dupa ce a aflat adevarul). Fiind in alta tara, cum poate proceda cat mai rapid si usor sa fie recunoscuta "lipsa paternitatii"? Mama nu a spus copilului adevarul si evident copilul crede ca el este tatal lui. Mai mult, mama l-a amenintat ca face plangere ca sa obtina bani de la tata, cand acesta a spus ca nu o sa ii mai dea bani (cum a ajutat-o ani de zile desi aflase adevarul). Multumesc!

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna!

În acord cu prevederile Codului familiei al RM Contestarea paternității urmează a fi efectuată pe cale judecătorească.
În cazul dat este necesară efectuarea unei expertize genetice(ADN), pentru ce este necesară prezentarea la laboratorul medical al persoanei înscrise drept tată la rubrica "tata" din actul de atare civilă al copilului, cât și... mai detaliat copilul propriu-zis, în scopul prelevării probelor biologice (sânge).
O asemenea expertiza poate fi efectuată deja și în Republica Moldova la Laboratorul Centrului de Medicină Legală din Chișinău, datorită aprobării de către Guvern la 09 august 2019 a prețurilor pentru diverse tipuri de expertize. Costul expertizei genetice in cazul dat va fi de pana la 6000 lei, iar rezultate sunt gata în mai puțin de 14 zile.

Iată ce prevede expres Codul familiei al RM:
Articolul 49. Contestarea paternităţii (maternităţii)
(1) Paternitatea (maternitatea) poate fi contestată numai pe cale judecătorească de către persoanele înscrise drept tată sau mamă sau de către persoanele care sînt mama sau tatăl firesc al copilului, de către copil la atingerea majoratului, de către tutorele (curatorul) copilului. În cazul în care în privința părintelui este instituită o măsură de ocrotire judiciară, se aplică prevederile art. 4852 şi 4853 din Codul civil.
(2) Cererea privind contestarea paternităţii (maternităţii) poate fi depusă timp de un an din momentul cînd una din persoanele enumerate la alin.(1) a aflat sau trebuia să fi aflat despre înscrierea privind paternitatea (maternitatea) sau din momentul atingerii majoratului, în cazul unui minor.
(3) Nu au dreptul să conteste paternitatea:
a) soţul care şi-a dat acordul scris la fecundarea artificială sau implantarea embrionului soţiei;
b) persoana care a fost înscrisă drept tată al copilului în baza declaraţiei comune a acesteia şi a mamei copilului sau în baza declaraţiei proprii, dacă în momentul depunerii acesteia ştia că nu este tatăl firesc al copilului.

Astfel, odată ce instanța de judecată competentă adoptă o hotărâre judecătorească potrivit căreia se adeverește că persoana X nu este tatăl copilului respectiv, tot în acea hotărâre se face mențiunea ca respectiva hotărâre servește drept temei pentru efectuarea modificărilor de rigoare în registrul actelor de stare civilă și în actul de stare civilă al copilului prin radierea numelui lui X de la rubrica "tata".

15 septembrie 2019