Escrocherie si santaj

27 ianuarie 2023 29

Buna ziua. Ma aflu peste hotare de ceva timp, dar am facut cunostinta cu o doamna din Republica Moldova. Aceasta se afla intr-o situatie mai complicata, are un copil la intretinere. M-a rugat sa o ajut financiar (sa achite chiria, cheltuieli curente etc.). In total i-am transferat ei si unei rude de-ale ei mai mult de 5.000 Euro (am dovezi pentru toate transferurile facute). La un moment dat, doamna mentionata mi-a scris ca doar s-a folosit de mine si ca rupe orice relatie. I-am cerut sa stearga toate corespondenta noastra si pozele trimise de mine, dar a refuzat. Pot sa depun plangere pentru escrocherie si santaj cu corespondenta/pozele personale? Ce pedeapsa risca pentru asa actiuni? Dupa cum am mentionat mai sus, am dovezi ca a cerut bani de la mine, mi-a indicat sa-i transfer acei bani ei si/sau rudei pomenite, dovezi ca am efectuat transferurile de bani, mesaje in care recunoaste ca s-a folosit de mine pentru a obtine bani etc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua Andrei,

Aveți dreptul de a depune plângere pe acțiunile acestei persoane. Pentru aceasta trebuie să vă prezentați la poliție personal sau prin reprezentantul împuternicit.

Organul de urmărire penală va întreprinde toate măsurile necesare pentru colectarea probelor și calificarea corectă a faptelor persoanei respective. La moment este prematur de vorbit despre... mai detaliat o calificare exactă a faptei precum și stabilirea a unei pedepse, or, totul depinde de probe și aprecierea lor.

Pentru informare, puteți consulta art. 189 și 190 Cod Penal RM.

28 ianuarie 2023