Este legal ca Consiliul unei ACC sa stabileasca o alta metoda de calcul al cheltuielilor pentru deservirea blocului decat cea per m2?

23 septembrie 2020 145

Buna ziua! Fac parte din Consiliul de Administrare al unei ACC recent create. Trebuie sa convocam Adunarea Generala a locatarilor ca sa decidem metoda de calcul al tarifului pentru deservirea blocului. Consiliul propune mai multe variante:
1. Metoda tarifului calculat per m2;
2. Metoda sumei fixe (identice pentru fiecare apartament din bloc);
3. Metoda mixta (o combinatie a celor 2 de mai sus).
Unii membri din Consiliu sustin ca Legea condominiului in fondul locativ prevede doar repartizarea cheltuielilor de deservire a blocului per m2 si orice alta metoda este ilegala. Respectiv ACC ar putea fi data in judecata de catre orice locatar care nu e de acord cu votul majoritar in favoarea altei metode decat cea per m2.
Am citit Legea nr. 913 din 30.03.2000 (in ultima ei versiune din 2017) si intelegerea mea este ca Art. 7 alineat (1) si Art. 14 alineat (5) ne permit sa adoptam prin vot majoritar la Adunarea Generala a locatarilor orice metoda de calcul al platii serviciilor de deservire a blocului (fie per m2, fie prin suma identica repartizata per apartament).
Va rog sa imi spuneti parerea Dvs. in calitate de juristi daca exista vreun risc de a fi dati in judecata pentru o alta optiune aleasa. Este ilegala adoptarea metodei de impartire a cheltuielilor de deservire a blocului in sume identice intre toti locatarii? In cazul impartirii cheltuielilor identic intre locatari, cota parte diferita decat per m2 ar fi de exemplu expusa in felul urmator : 500 apartamente total in bloc reprezinta 100%, respectiv 1 apartament ar avea o cota parte de 0.2% din total - calcul matematic simplu. Aceasta metoda stabileste cota parte in baza careia o sa se plateasca identic deservirea blocului.

Multumesc anticipat,
Olesea