Este legal sa fie refuzat concediul anual plătit din motiv de zile insuficiente lucrate in anul precedent?

11 iulie 2018 35

Buna ziua. In cazul in care este refuzata acordarea concediului anual plătit (lucrător medical public) din motiv ca nu sunt zile suficiente lucrate. Dar persoana data lucrează din 2015 și a fost in concediu anual in 2016 și in 2017 a luat 90 zile concediu neplătit și 13 plătit. Argumentul e ca in 2017 nu a lucrat suficiente zile pentru a avea concediu in 2018.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Marina Bzovii
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua Doina,
Ar fi bine să solicitați de la angajator un răspuns mai explicit (poate refuzul ține de programare concediilor sau de calculul indemnizației). În linii generale dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toţi salariaţii, Codul Muncii indică că tuturor salariaţilor li se acordă anual un... mai detaliat concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice(cu exceptia zilelor de sarbatoare nelucratoare).
Cu excepția primului an de muncă (când concediul se acordă după expirarea a 6 luni), concediul de odihnă anual pentru următorii ani de muncă poate fi acordat salariatului, în baza unei cereri scrise, în orice timp al anului, conform programării stabilite. Programarea concediiilor de odihnă anuale se face astfel încât să fie asigurată buna funcționare a unității. Vedeți prevederile 112-122 ale Codului Muncii pentru mai multe detalii http://lex.justice.md/md/326757/
Încercați să soluționați amiabil această neînțelegere, totuși dacă drepturile persoanei în cauză sunt încălcate puteți sesiza Inspecția Muncii.
Succese!

17 iulie 2018