Este permis de filmat si fotografiat in locuri publice?

11 aprilie 2018 56

Pot sa filmez, fotografiez in magazin, market, restaurante etc.? Pot sa fotografiez preturile produselor din magazine, markete sau produsele?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua, Cristian!

Conform Legii cu privire la libertatea de exprimare, articolul 3:
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi şi de a comunica fapte şi idei.
(2) Libertatea de exprimare protejează atît conţinutul, cît şi forma informaţiei exprimate, inclusiv a... mai detaliat informaţiei care ofensează, şochează sau deranjează.
(3) Exercitarea libertăţii de exprimare poate fi supusă unor restrîngeri prevăzute de lege, necesare într-o societate democratică pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, pentru a apăra ordinea şi a preveni infracţiunile, pentru a proteja sănătatea şi morala, reputaţia sau drepturile altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.
(4) Restrîngerea libertăţii de exprimare se admite doar pentru protejarea unui interes legitim prevăzut la alin. (3) şi doar în cazul în care restrîngerea este proporţională cu situaţia care a determinat-o, respectîndu-se echilibrul just dintre interesul protejat şi libertatea de exprimare, precum şi libertatea publicului de a fi informat.

Respectiv Dvs aveți libertatea de a fotografia sau filma, întrucât asta reprezintă o libertate de a vă exprima. Suplimentar, Dvs beneficiați de protecția dreptului de autor asupra imaginii care ați creat-o conform Legii privind drepturile de autor și alte drepturi conexe, articolul 7, alineatul 1.

Totuși, conform Legii privind protecția datelor cu caracter personal, articolul 5, alineatul 1, prelucrarea datelor cu caracter personal se efectuează cu consimţămîntul subiectului datelor cu caracter personal. Adică din caz că în imaginea Dvs (deși e în spațiu public), nimeresc persoane care nu și-au dat consimțământul, Dvs sunteți obligat să îi ascundeți fața. Puteți cerceta legea pentru detalii suplimentare!

Mult succes!

13 aprilie 2018

Dar de exemplu la MallDova, pe usa de la intrare este lipita o foaie care interzice fotografierea si filmarea inauntru. Acesta ma opreste sau nu? Am dreptul sa filmez acolo sau nu?

19 aprilie 2018