Eu sunt pus in baza de date pentru a nu parasi tara?

2 ianuarie 2018 109

Buna. Daca mi-a venit scrisoare sa ma prezint la judecata in cel mai scurt timp in privinta armatei si eu nu ma prezint, ce se poate intimpla in acest caz cu mine?

Jurist comments 1

Download discussion
Olesea Harti
  • Parajurist
  • Dreptul familiei
  • Alte domenii

Bună ziua Eugen !
Dacă un cetățean se eschivează de la serviciul militar obligatoriu, atunci acesta va fi pedepsit contravențional sau penal.
Conform codului contravențional articolul 366, neprezentarea persoanei care se află la evidenţă sau care este obligată să se afle la evidenţă militară, la citarea organelor administrativ-militare, fără motive... mai detaliat întemeiate sau plecarea ei în o altă localitate pentru domiciliere ori şedere temporară, sau plecarea în străinătate pe un termen ce depăşeşte 30 de zile fără a se scoate de la evidenţă, sau sosirea dintr-o altă localitate unde domiciliază temporar fără a se pune la evidenţă militară, precum şi comunicarea tardivă organului de evidenţă militară a datelor despre schimbarea stării familiale, a domiciliului, a locului de studii, de muncă sau schimbarea funcţiei, pentru o perioadă ce depăşeşte 30 de zile,, se sancționează cu avertisment sau cu amendă de la 12 la 30 unități convenționale. Conform art.370 al codului contravenșional cu referire la ”Eschivarea de la încorporare în serviciul civil (de alternativă) se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale.
Conform Codului Penal, art.353. Eschivarea de la serviciul militar în termen, de la serviciul militar cu termen redus sau de la serviciul militar ca rezervişti concentraţi sau mobilizaţi prin automutilare, simularea unei boli, falsificarea documentelor sau prin altă înşelăciune se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 150 de ore.

3 ianuarie 2018