Exista vreo iesire din situatie in caz ca acumulam peste 15 puncte de penalizare?

1 iulie 2017 226

In caz ca se depasesc 15 puncte de penalizare, cum are loc procesul de privare a permisului si daca in genere exista vreo iesire din situatie? Spre exemplu, de achitat o amenda mai mare in loc sa se ia permisul sau orice altceva? Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna seara, Ion!

Atunci cand agentul constatator stabileste ca prin aplicarea potentialei sanctiuni veti acumula 15 puncte de penalizare, acesta remite cauza contravenţională spre examinare în instanţa de judecată competentă, care, odată cu sancţiunea principală şi cu aplicarea punctelor de penalizare, aplica privarea de dreptul special de a conduce vehicule pe... mai detaliat un termen de la 6 luni la un an ca sancţiune complementara.

Nu exista vreo posibilitate legala ca instanta de judecata sa nu aplice pedeapsa sub forma privarii de dreptul de a conduce vehicule atunci cand sunt acumulate 15 puncte de penalizare.

Totusi, 1) De consemnat ca punctele de penalizare se anulează la expirarea termenului de 6 luni de la data constatării contravenţiei pentru care au fost aplicate. Aceasta inseamna ca aveti posibilitatea tergiversarii examinarii cauzei contraventionale in instanta de judecata astfel incat sa expire termenul de 6 luni pentru punctele de penalizare stabilite anterior (in special, primele puncte de penalizare). 2. Nu este exclusa ipoteza declararii nulitatii ultimului proces-verbal cu privire la contraventie in sedinta de judecata (pe diverse motive) astfel incat sa nu se acumuleze cele 15 puncte de penalizare.

Cele bune!

Cu respect,
Copetchi Stanisav

1 iulie 2017