Femeile insarcinate achita pensie alimentara?

21 noiembrie 2018 39

Buna! Din prima casatorie am un copil minor, dupa divort s-a luat decizia ca copilul va fi stabilit cu traiul cu tatal sau, iar eu respectiv achit lunar pensie alimentaara. Acum sunt insarcinata si vreau sa stiu daca in perioada cand voi fi in concediu de maternitate pot sa fiu scutita de achitarea pensiei alimentare? Sau ce trebuie sa fac?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Maria Ciornenchi
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Puteți beneficia de micșorarea cuantumului pensiei alimentare pe care sunteți obligată s-o achitați, dar de scutire nu, legea nu prevede posibilități de scutire de la obligația de întreținere a copilului minor. Această obligație este, în primul rând, una morală, pe lângă faptul că este impusă de lege.
Dacă obligația de întreținere... mai detaliat pe care o aveți rezultă din Contract, "negociați" cu debitorul întreținerii acest fapt (micșorarea cuantumului pensiei de întreținere) și, dacă ajungeți la o înțelegere, modificați contractul, iar modificarea autentificați-o notarial.
Dacă obligația rezultă din hotărârea instanței de judecată, ceea ce e mai probabil în situația dvs, adresați-vă cu o cerere de chemare în judecată privind micșorarea cuantumului pensiei de întreținere pe motivele invocate de dvs. (concediu de maternitate/ de îngrijire a copilului minor/ situația finaciară precară, etc.).

21 noiembrie 2018