Fidejusiune. Ajutor!

6 februarie 2019 10

Mama a semnat ca fidejusor pentru creditul unei rude la o organizatie de microfinantare impreuna cu inca 2 fidejusori. Ruda a aplecat peste hotare, nu a achitat nimic timp de un an, organizatia l-a dat in judecata, s-a emis o hotarare de achitare solitara a datorii si este si un act executiv, suma este de 80.000 lei.
Ruda nu are un loc de munca oficial si nici ceilalti fidejusori, am inteles ca toata datoria se va pune pe seama mamei, ea este invatatoare in sat. Acum mama a aflat ca ruda mai are cateva credite. Acum in baza unui credit mai vechi s-a mai emis o hotarare prin care i-au luat si casa si terenurile agricole pe care le detinea ruda. La semnarea contractului de fidejusiune, ea nu stia de aceste credite si nu stia ca ruda va fi in incapacitate totala de a achita acest credit.
Ce se poate de facut acum? Este temei de reziliere a contractului faptul ca debitorul, inainte de semnare, nu a informat=o despre starea sa financiara foarte rea si o asigura ca nu va avea probleme si nici creditorul nu a anuntat-o?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna D-le Constantin,

Motivele invocate de către Dvs nu constituie un motiv pentru rezilierea contractului de fidejusiune.
Dacă a expirat termenul de declarare a apelului și deja sunteți în procedura de executare urmează a fi executată hotărârea judecătorească.
În cazul în care există și alți creditori, iar debitorul deține careva buni, unul... mai detaliat din executorii în procedura căruia se află unul sau mai multe documente executorii și care a început primul procedura de executare silită urmează să distribuie sumele încasate de la debitor către toți creditorii direct proporțional cotei părți ce-i revine fiecăruia raportată la suma totală a datoriilor debitorului respectiv.

După ce mama Dvs. și/sau ceilalți fidejusori ai debitorului achită datoria integral sunt în drept să se adreseze în regres și să solicite încasarea sumei achitate, precum și a tuturor cheltuielilor adiționale procedurii de executare respective.

6 februarie 2019

Multumesc mult de raspuns!
Deacum este procedura de executare. Ce actiuni se pot intreprinde ca sa fie urmariti si ceilalti fidejusori pentru a plati? Debitorul este peste hotare, un fidejusor este sotia lui, care am inteles ca vrea sa plece si ea din tara, alt fidejusor nu lucreaza oficial nicaieri.
Daca mama... mai detaliat achita creditul integral cum va putea sa obtina ceva inapoi de la ei daca nu se mai intorc in Moldova?

6 februarie 2019