Fidejusor

30 iunie 2022 59

Bună ziua. Sunt fidejusor la o persoană care prin manipulare m-a rugat sa semnez un contract de credit. Debitorul nu a achitat la timp și acum dosarul se afla la executor care mă obligă să achit suma datorată. Unde să mă adresez ca să-mi scadă din suma, fiindcă nu-mi permit să achit (mă aflu în concediu de maternitate). Executorul a pus interdicție și pe un lot de teren donat de părinți. M-am adresat la procuratură cu plângere pe creditor (creditorul fiind din același sat cu debitorul și știa că acesta nu are nici bunuri, nici finanțe, dar totuși i-a acordat mai multe credite care toate au ajuns la executori), pe debitor și fiul acesteia. Plângerea a rămas fără vreo urmare, deoarece cel care s-a ocupat de ea a fost sectoristul din satul lor. Ce altceva aș putea întreprinde, unde să mă adresez că sa mi se scadă din datorie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua
sectoristul nu are nici o vină și nici posibilitate de a face ceva, pur și simplu nu e de competența acestuia, are nu are bunuri debitorul, ce știa creditorul, nu are nici o tangență nici cu poliția nici cu procuratura, sunt relații civile și scuze dar vă asumați problema,... mai detaliat anume faptul că ați semnat, atît timp cît nu puteți proba faptul că ați fost impusă, dar nu pur și simplu prin a declara acest lucru, dar prin probe.

totul se bazează pe probe, și faptul că nu s-a mișcat carul din loc nu înseamnă că urmează sa învinovățiți pe altul, începeți de la dvs.

discutați cu creditorul, doaracesta poate hotărî ceva, alte instituții ce pot fi implicate nu sunt.
Cu părere de rău nu prea aveți ce face, creditorul e în drept să își scoată banii sau de la debitor sau de la fidejusor, în calitate de fidejusor puteți ulterior stringerii datoriei să vă adresați cu acțiune contra debitorului pentru a scoate banii de la acesta, alte șanse nu aveți.

1 iulie 2022