Fiica doreşte să-şi redobândească cetăţenia română

26 noiembrie 2017 77

Pentru cetăţenia română este necesar certificatul de naştere al tatălui. Cum procedez în cazul când în certificatul de naştere al fiicei (anul de naştere 1995) numele tatălui e scris după spusele mamei (atunci era forma nr. 3)?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Nicolae Beschieru
  • Parajurist
  • Dreptul civil

Buna. Din întrebare nu e clar-sunteți mamă solitară sau este indicat un nume în certificat și doriți ca el să nu figureze? Legislația md permite de a emite certificat de naștere unde nu se indică numele tatălui. Însă orice altă schimbare în actele stării civile atât în MD dar și... mai detaliat în RO (Actele de stare civila (Art. 98 - 103 - Noul Cod Civil) are loc prin hotărârea instanței. Deci dacă tatăl este ,,virtual” adresați-vă în instanță care va emite o hotărâre, ce va servi ca dovadă la depunerea actelor p/u redobândirea cetățeniei române.

27 noiembrie 2017

Eu sunt mamă solitară şi în certificatul de naştere al fiicii a fost înscris numele tatălui după spusele mele.Se poate perfecta un nou certificat de naştere în care să nu fie indicat numele tatălui ? ( se pot face rectificări în actul de naştere ?) Mă adresez unde ?
Dacă nu... mai detaliat e posibil astfel, mă adresez în instanţă pentru hotărârea, care este termenul de emitere a hotărârii ? Şi ce acte sunt necesare pentru aceasta ?
Cum procedez ?Cum o să fie mai corect pentru a nu avea probleme la redobândirea cetăţeniei române ?

27 noiembrie 2017