Firma de construcție in Italia cu sediul in Moldova

22 octombrie 2018 65

Salut! Vreau sa întreb dacă e posibil de deschis o firma de construcție cu sediul in Moldova, dar care sa activeze in Italia? Deoarece acolo impozitul e mai mare ca in Moldova.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Pentru a putea desfășura activitate economică in Italia, va trebui sa fondati acolo o persoana juridica, sau sa dechideti o filiala (reprezentanță permanentă) a companiei-mama inregistrata in Moldova.
In orice caz, veniturile obtinute in Italia vor fi impozitate conform legii Italiei.
Totuși, impozitul achitat in Italia va putea fi dedus din impozitul... mai detaliat care urmează să fie achitat in RM (pentru evitare dublei impuneri). De asemenea, aveti dreptul la deduceri din venitul obtinut in Italia, pentru cheltuielile administrative, salarii, etc. indiferent de locul unde au fost efectuate cheltuielile respective.

22 octombrie 2018
Igor Popa
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Referitor la întrebarea dvs. venim cu următorul răspuns:

De principiu, este posibil să creați o astfel de entitate și să realizați construcții în Italia, însă compania înregistrată în Republica Moldova ar trebui să se conformeze tuturor cerințelor legale instituite de legislația italiană în privința persoanelor juridice care desfășoară o astfel de... mai detaliat activitate.
Totodată, va fi necesară deschiderea unei reprezentanțe permanente în Italia (o filială).
În subsidiar, veniturile/profiturile realizate în Republica Italiană de către compania de construcție vor fi impozitate conform legii italiene de către Fiscul italian.
În plus, potrivit Convenției între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital și prevenirea evaziunii fiscale din 03 iulie 2002, la determinarea profiturilor unei reprezentanțe permanente vor fi admise spre deducere cheltuielile care au fost efectuate pentru scopurile reprezentanței permanente, inclusiv cheltuielile de conducere şi cheltuielile generale de administrare astfel suportate, indiferent de faptul, că s-au efectuat în Statul în care este situată reprezentanța permanentă sau în altă parte (art. 7 alin. 3 din Convenție, http://www.fisc.md/Upload/LinkedPDF/R_Italiana_rom.pdf ).

Pentru mai multe detalii puteți apela la Serviciul Suport Clienți la nr. (22) 22 44 88

23 octombrie 2018