Fosta sotie ma da in judecata pentru neplata pensiei alimentare care, de fapt, a fost platita

16 noiembrie 2019 53

Dupa divort, 2 copii ai mei au ramas cu mama lor. Instanta de judecata a decis sa platesc pensie alimentara in suma fixa, care dupa parerea mea era prea mica. Timp de 10 ani am dat regulat copiilor banii in numerar, dar nu pe cont bancar. Le cumparam tot de ce aveau nevoie si cereau. Ambii copii au implinit deja 18 ani, dar continui sa-i ajut, le platesc contractul la universitate, haine, telefoane, odihna. Acuma fosta sotie vrea sa ma dea in judecata, pe motiv ca timp de 10 ani nu am achitat nimic. Intrebarea mea este urmatoarea: ea poate sa pretinda la incasarea "datoriei" si daca da, in ce marime? Suma indicata in hotarire judecatoreasca × la 10 ani sau suma va fi indexata? Daca copiii au atins majoratul, vor putea depune marturii ca au primit banii?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Posibil fosta sotie nu a dat la executare silita hotarirea judecatoreasca.
Asta este responsabilitatea fostei sotii, si pentru neindeplinire - suporta consecintele respective.
Legea nu prevede in astfel de cazuri posibilitatea de a se adresa din nou in judecata, si mai ales de a incasa toata pensia pe... mai detaliat perioada anterioara, cu exceptia cazurilor cind se probeaza faptul ca v-ati eschivat intentionat de la plata pensiei.
Trebuie sa solicitati restituirea cererii de chemare in judecata.
Daca procesul va fi pornit, trebuie sa atrageti in proces copiii pentru ca acestia sa confirme ca le-ati asigurat intretinerea.

20 noiembrie 2019