Fosta sotie nu imi permite sa vorbesc cu copilul minor

17 august 2020 126

Sutem divortati si de aproape 2 ani fosta sotie imi pune piedici pentru a putea tine legatura cu copilul. Eu nu locuiesc in tara, m-am stabilit peste hotare cu actuala familie.Am dorit sa iau copilul vara aceasta la mine in vacanta pentru o saptamana, insa ea nu i-a permis. I-am procurat copilului o tableta electonica ca sa putem comunica, dar fosta sotie i-a sters aplicatia de mesagerie. Aveam noroc ca venea la mama mea in vizita si acolo il putem auzi si vedea, insa dupa ce copilul i-a spus ca ar vrea sa vina la mine, ea i-a interzis sa mai comunice si cu bunica. Mama mea a incercat sa o convinga sa-i permita sa il vada si a auzit cum copilul plangea si facea criza de nervi ca vrea sa vorbeasca cu bunica si cu mine, insa fosta sotie oricum nu i-a permis. Pensie de intretinere nu mi-a cerut, insa lunar primeste ajutor material de la mine 100 euro, plus colete cu imbracaminte, jucarii, produse alimentare etc. Eu am divortat de ea, dar nu am renuntat la copil. Am vreo sansa sa o decad din drepturile parintesti sau sa pot sa iau copilul si sa-i stabilesc domiciliul cu mine?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Adrian Oprea
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua Andrei,

1) La întrebarea dacă o puteti decade din drepturile părintești, vă comunic că Codul Familiei prevede expres temeiurile decăderii din drepturile părintești, astfel:

Părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b) refuză să... mai detaliat ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi
h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.

2) Stabilirea domiciliului copilului minor în cazul dvs se va efectua doar pe cale judecătoreasca. Mai bine ar fi să vă adresați la Directia pentru protectia drepturilor copilului pentru a negocia cu fosta sotie un grafic de intrevedere cu copilul. Totodată în cadrul acestei operațiuni se va deschide inclusiv și subiectul privind vacanta copilului în strainatate cu dvs.

Multa bafta!

18 august 2020