Fosta soție nu-mi dă voie să mă văd cu copilul

20 noiembrie 2018 142

Bună ziua. Am o întrebare și va rog sa ma lămuriți. Fosta soție îmi refuza orice drept la copilul meu. Nu vrea sa primească pachete cu ce îi trebuie copilului: haine, încălțăminte, jucării etc. Plătesc pensie alimentara lunar 1.000 de lei. Înainte îi trimiteam lunar câte 2.000 de lei, dar i-am spus ca o să-i dau și acești 2.000, dar în bunuri pentru copil. Ea nu accepta, spunând să-i trimit bani, că ea o să-i procure, dar eu știu că nu face asta așa cum ar trebui. Am fost acasă de curând și i-am spus că vreau să iau copilul la mine pentru un sfârșit de săptămână. A fost de acord, dar când am sunat să-i spun că merg la copil, a spus că doar în prezenta surorii lui (adică fiica dânsei), dar eu cred că nu îmi pot asuma răspunderea față de ea, fiindcă nu am nicio legătură cu dinsa. Ce pot să fac? Vă rog să mă îndrumați!

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Pentru inceput, incercati sa va adresati la autoritatea tutelară, explicati-le situatia creata si solicitati sa intervina pentru a atentiona fosta sotie despre necesitatea de a nu crea impedimentele respective.

20 noiembrie 2018
Viorel Miron

Mulțumesc pentru răspuns. Am uitat sa precizez ca eu sunt peste hotare. Mi-a spus sai dau procura sa poată ieși cu copilul din țara eu vreau sai dau dar și dinsa să-mi dea voie sa iau copilul la mine în vacante(de vara, la crăciun) eu știu ca odata ce îmi... mai detaliat dau acordul eu nu mai vad copilul ce pot sa fac? Trebuie neapărat sa dau în judecata pentru asta dacă nu vrea sa accepte? Va mulțumesc enorm pentru răspunsuri

21 noiembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Nu ar trebui să dați o asemenea procură. Sotia poate iesi din țară cu copilul, pe perioade scurte(vacante, tratament), fara acordul Dvs.
Deci, prin faptul ca sotia cere acea procura, ea presupune stabilirea domiciliului copilului peste hotare.
Trebuie sa conveniti un grafic de intrevedere cu copilul, un acord, semnat de soți,... mai detaliat preferabil in fata notarului. In acest grafic puteti sa stabiliti cu cine va petrece copilul timpul de sărbători, weekend, care sarbatori cu un parinte si care cu celălalt.
Daca refuza incheierea acestui acord, trebuie sa va adresați in instanta de judecata.
Nu eliberati procura respectiva, si atentionati fosta sotie ca stabilirea domiciliului copilului peste hotare, fara acordul tatalui, poate fi calificat ca infractiune de rapire a copilului.

21 noiembrie 2018
Viorel Miron

Va mulțumesc mult pentru raspunsuri
! O zi buna va doresc.

21 noiembrie 2018