PrimaRăspunsuriFosta soție nu-mi permite să iau copilul în vizită la mine
Fosta soție nu-mi permite să iau copilul în vizită la mine
11 mai 20250
Boris
Bună ziua! Din motive de răzbunare, fosta soție nu îmi permite să iau copilul în vizită la mine. Eu muncesc în ture de 24 ore, graficul de muncă nu este stabil. Poate Direcția Protecția Copilului să mă ajute să iau copilul la mine atunci când pot?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Bună ziua! Situația descrisă de Dvs. este una delicată, dar există soluții legale. În Republica Moldova, dreptul copilului de a menține relații personale cu ambii părinți este garantat prin lege, chiar și după divorț. Ambii părinți au drepturi egale, iar unul dintre ei nu poate împiedica în mod abuziv relația...mai detaliatcopilului cu celălalt părinte.
Ce puteți face:
1. Sesizarea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGDC)
Da, puteți depune o cerere/sesizare la Direcția pentru Protecția Copilului din raza domiciliului copilului, solicitând:
mediere între părinți;
asistență în stabilirea unui program de vizitare adaptat la programul Dvs. de muncă (de ex., „ori de câte ori este liber, cu un preaviz de 48h”);
intervenție în cazul obstrucționării contactului cu copilul.
2. Cerere în instanță pentru stabilirea unui program flexibil de întrevedere
Dacă fosta soție refuză cooperarea sau nu respectă un program stabilit, puteți înainta o cerere la instanța de judecată pentru:
stabilirea unui program concret de întrevederi ținând cont de graficul de muncă în ture;
obligarea mamei copilului să respecte hotărârea judecătorească sub sancțiunea aplicării unor amenzi.
3. Sancționarea refuzului nejustificat
articolul 64 din Codul contravențional prevede sancțiuni pentru împiedicarea exercitării dreptului de a comunica cu copilul și de a-l educa. Aceasta înseamnă că, dacă un părinte obstrucționează în mod nejustificat contactul copilului cu celălalt părinte, poate fi tras la răspundere contravențională.
Este important de menționat că dreptul copilului de a menține relații personale și contacte directe cu ambii părinți este garantat de legislația națională și internațională, inclusiv de Legea nr. 140 din 14.06.2013 privind protecția specială a copiilor aflați în situații de risc și de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.
Dacă doriți, vă pot ajuta cu:
model de cerere către Direcția Protecția Copilului;
cerere către instanță pentru program de întrevedere flexibil;
plângere contravențională pentru obstrucționarea relației părinte-copil.
Doriți să redactăm una dintre aceste cereri?
062110999
Tatiana Frunze
Buna ziua, urmeaza sa va adresati cu cerere privind stabiliorea graficului de intrevederi cu copilul. În caz de necesitate ma puteti apela 068531503.