Fostul sot locuieste in apartamentul comun. Ce sa fac?

16 octombrie 2017 226

De 5 ani sotul traieste cu noua sotie in apartamentul comun. Am facut expertiza si apartamentul cu o camera nu poate fi separat in 2 apartamente. Eu pana acum am trait fie la gazda (fara contract oficial) fie la parinti. De fiecare data cand ii cer careva compensatii el imi raspunde ca nu-mi interzice sa vin sa traiesc cu dansii si intr-adevar ori de cate ori doresc am acces in apartament dar este foarte clar ca eu nu pot sa vin sa traiesc impreuna cu fostul meu sot si actuala sa sotie, si nici sotul nu vrea sa elibereze apartamentul fiindca zice ca are dreptul sa traiasca acolo si e problema mea ca refuz sa traiesc impreuna cu dansii. cum sa procedez? pot cere careva compensatii de la dansul pentru acesti 5 ani? Apartamentul este scos la vanzare de mult timp insa cumparatori inca nu s-au gasit

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Alla Fedoristova
 • Parajurist
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei

В соответствии со ст. 347. ГК РМ, Пользование имуществом, находящимся
в долевой собственности осуществляется на следующих основаниях:
(1)... mai detaliat Каждый участник долевой собственности вправе пользоваться общим имуществом в той мере, в которой это не изменяет его назначение и не ущемляет права остальных сособственников.
(2) Порядок пользования общим имуществом определяется соглашением участников долевой собственности либо, при наличии разногласий, судебным решением на основании справедливой оценки интересов всех сособственников.
(3) Участник долевой собственности вправе требовать передачи ему во владение и пользование доли общего имущества, соответствующей его доле, а в случае невозможности этого – требовать от сособственников, владеющих и пользующихся вещью, выплаты справедливого возмещения.
(4) Участник долевой собственности, осуществляющий пользование общим имуществом в исключительном порядке без согласия остальных сособственников, может быть обязан возместить причиненные убытки.
Вследствие чего бывшая жена может потребовать через суд справедливого возмещения ее части в размере 1/2.

16 octombrie 2017

sotul mi-a zis ca el nu are bani sa-mi dee pentru jumatatea mea si de aceea scoatem apartamentul la vanzare. din pacate deja este un an de cand e la vanzare si nu se gaseste cumparator. in plus, e posibil cumva sa fiu compensata pentru ca el a trait... mai detaliat acolo 5 ani iar eu am stat pe la gazde?

16 octombrie 2017
Alla Fedoristova
 • Parajurist
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei

există o bancă, permiteți-i să ia un împrumut sau lăsați-o pe fosta soție să se stabilească)

17 octombrie 2017
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul afacerilor
 • Contravenţii rutiere

Puteți intenta o acțiune negatorie (prin care se solicită înlăturarea piedicilor la folosința bunului) în adresa soției soțului inclusiv cu cerere de reparare a prejudiciului dacă faceți dovada ca astfel v-a fost încălcat dreptul la folosința apartamentului. Prejudiciul îl puteți solicita doar pentru ultimii 3 ani.
Totodată art.367 CC spune: Fiecare... mai detaliat coproprietar devălmaș are dreptul de a folosi bunul comun potrivit destinației acestuia,fără a limita dreptul celorlalți coproprietari.

La fel aveți dreptul să vă adresați la poliție în cazul în care cereți soției soțului să eliberereze apartamentul însă aceasta refuză.

Cu titlu de precizare,fiind titular unui drept subiectiv nu garantează că veți avea cîștig de cauză.

17 octombrie 2017