Fostul sot nu achita pensia de intretinere, de 2 ani nu s-a vazut cu copilul si nu participa la educatia acestuia

24 ianuarie 2023 159

Buna ziua. Am divortat in 2017. Tot atunci am cerut ca fostul sot sa achite pensie de intretinere. Acesta a achitat 3 sau 4 luni in toata aceasta perioada si la moment a acumulat o datorie de peste 30.000 lei. Executorul spune ca nu poate face nimic, deoarece debitorul nu lucreaza oficial si nu are niciun fel de bunuri care pot fi urmarite. In octombrie 2022 i-am cerut executorului sa sanctioneze debitorul pentru neexecutarea hotararii, dar fara vreun rezultat - executorul ba nu are timp sa discute cu mine, ba e bolnav. Ma gandesc sa-l decad pe fostul sot din drepturile parintesti, deoarece, dupa cum am mentionat, nu achita pensia de intretinere, dar nici nu viziteaza copilul si nu participa in niciun fel in educatia acestuia. Ce pot sau trebuie sa fac in aceasta situatie?

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua!
Reieșind din practica judecătorească națională, faptul neachitării pensiei alimentare o perioadă îndelungată nu duce la decăderea din drepturi părintești dacă debitorul nu lucrează oficial și nu se prezintă alte probe că el are alte venituri, adică poate să achite dar se eschivează cu rea-credință.

Vă sugerez ca orice cerere către... mai detaliat executor să o faceți în scris, întrucât el este obligat să vă răspundă în scris și să acționeze în vederea îndeplinirii solicitărilor Dvs.

Articolul 318 Cod Contravențional - Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată
(1) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată ori a documentului executoriu menționat la art. 11 lit. c) sau d) din Codul de executare.

Articolul 421. Executorul judecătoresc
(1) Contravenţiile menţionate la art. 318 şi 319 se constată de executorul judecătoresc.
(2) Executorul judecătoresc este în drept să constate contravenţii şi să încheie procese-verbale doar în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti în care îşi are sediul biroul său.
(3) Procesele-verbale cu privire la contravenţii se remit spre examinare în fond instanţei de judecată competente.

Respectiv, depuneți o cerere scrisă către executor privind atragerea la răspundere contravențională a debitorului în baza art. 318 Cod contravențional.

25 ianuarie 2023