Fostul sot nu contribuie la intretinerea si educatia copilului

18 decembrie 2020 15

Buna ziua. Sunt divorțată de un an. Fostul soț nu ne ajuta cu nimic, chiar dacă am cerut prin instanta pensie alimentara pentru copil. Vreau să îl decad din drepturile părintesti. Cum să o fac?


Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna d-na Georgeta, eu vă propun să vedem ce spune Codul familiei Articolul 68. Modalitatea de decădere din drepturile părinteşti

(1) Decăderea din drepturile părinteşti are loc numai pe cale judecătorească.

(2) Acţiunea privind decăderea din drepturile părinteşti poate fi pornită de celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară.

... mai detaliat (3) Cererea privind decăderea din drepturile părinteşti se examinează cu participarea obligatorie a autorităţii tutelare.

(4) Instanţa judecătorească este obligată să transmită, în termen de 3 zile din momentul cînd hotărîrea privind decăderea din drepturile părinteşti a rămas definitivă, o copie a acesteia oficiului stare civilă din raza teritorială a instanţei. Așadar, DVS întocmiți o cerere în istanța de judecată despre decăderea din drepturi părinteși a ex. soțului, conform articolului menționat mai sus. Concomitent faceți rost de un certificat de la executor, că ex. soțul n-a achitat nici-un ban pentru întreținerea copilului, dacă DVS ați apelat cu așa ceva la excutor, dacă nu eu vă propunc să o faceți, cu cît mai repede, bine.

19 decembrie 2020