Fumători de țigări pe scara blocului

18 februarie 2019 39

În scara blocului trăiesc fumători care provoacă fum de țigară pe scară. Unii din ei fumează chiar în apartamentele lor și ne provoacă fum prin sistemul de ventilație de la viceu, bucătărie, balcoane. Alții și-au făcut locuri în fosta sala pentru aruncarea gunoiului și a uscătoriei de pe etaj, unde la fel fumează. Acel fum pătrunde atât pe etajele altor locatari, cât și în apartamentele lor. Eu nu pot să vă demonstrez acest lucru (de exemplu, printr-un material video) pentru că nu am când să stau la pândă sau să intru în locuințele lor cu un aparat de filmare. Din această cauză, suferă cei care nu fumează inclusiv copii care necesită aer curat, mai ales acum iarna când ferestrele din apartamente sunt mai des închise și izolate! Am încercat să vorbim omenește cu un fumător - timp pierdut! Cum se poate de rezolvat această întrebare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua
Pentru a încerca soluționarea cauzei, urmează să faceți front comun cu vecinii și sitematic să depuneți plîngeri colective la polițistul de sector, cu solicitarea de tragere la răspundere pentru fumatul în zonele de uz comun(scara blocului).
(15) Admiterea fumatului în spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz... mai detaliat comun, la locurile de muncă şi în alte locuri în care fumatul este interzis de legislaţia în vigoare
se sancţionează cu amendă de la 210 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 270 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Situația e mai problematică în cazul fumatului în propriile apartamente, pentru început, în asemenea cazuri, este vorba de proprietate privată, însă, chiar și drepturile unei persoanei de a dispune de bunul sau după bunul plac, adică fumatul în apartament, poate fi limitat atît timp cît aceste acțiuni aduc atingere sau vin în coleziune cu drepturile vecinilor, cu dificultate, dar și asemenea cazuri pot fi limitate iarăși prin identificarea persoanei vinovate cît și înaintarea de plîngeri la poliție.

18 februarie 2019