Gardul intre vecini

3 septembrie 2019 18

Buna ziua! Alaturi de casa in constructie este amplasat un supermarket care are mai multe conditionere si un generator care genereaza zgomot. Este obligat vecinul sa construiasca un gard care sa atenueze zgomotul?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Petru Istrati
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Ana,

Vecinii trebuie să se respecte reciproc. Cu atât mai mult, cu cât, această regulă nu este doar de origine morală ci și juridică întrucât este statuată în Constituția Republicii Moldova art. 46 alin. (5): ,, Dreptul de proprietate privată obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului înconjurător şi... mai detaliat asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii, revin proprietarului.”, cât și în Codul civil art. 586.

Prin urmare, tolerarea poluării fonice depinde în mare măsură de intensitatea acesteia. Astfel, dacă zgomotul ce provine de la terenul vecin vă provoacă un disconfort semnificativ ce vă împiedică să folosiți bunul Dvs. în mod normal, atunci puteți întreprinde măsuri în vedere apărării drepturilor Dumneavoastră.

Găsire unui compromis poate fi de cele mai multe ori o soluție înțeleaptă. O idee bună ar fi cea propusă de Dumneavoastră mai sus: construirea unui gard ce permite izolarea/atenuarea fonică sau înțelegerea privind diminuarea/încetarea zgomotului pentru anumite perioade sau, de ce nu, plata unei compensații corespunzătoare sub formă bănească.

În cazul în care considerați că, emiterea zgomotului se încadrează în componența prevăzută de art. 357 Cod contravențional – Tulburarea liniștii - ,, (1)Tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 pînă la ora 7, inclusiv prin cîntare cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, se sancţionează cu amendă de la 9 la 18 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.” Aveți posibilitatea să contactați Poliția pentru a denunța aceste fapte.


5 septembrie 2019