Hotărâre judecătoreasca neclară

19 iunie 2018 22

Bună ziua. O hotărârea judecătorească nu a fost executată şi litigiul a ajuns din nou în proces. Persoanele care nu au executat hotărârea (motivînd că nu este clară) trebuie pedepsite? Dacă executorul nu o va face, pot să depun plângere împotriva executorului? Daca am dreptate, vă rog pe ce lege. Mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Persoanele care nu au executat hotărârea nu pot motiva că este din cauza neînțelegerii acesteia deoarece urmau în acest caz să se folosească de dreptul lor procedural de a solicita o hotărâre suplimentară.

Instanţa care a dat hotărârea poate, la cererea participanţilor la proces sau a organului de executare a... mai detaliat hotărârii s-o lămurească, fără să-i modifice conţinutul dacă sunt necesare explicaţii referitor la sensul, extinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii, ori dacă hotărârea cuprinde dispoziţii contradictorii. Lămurirea hotărârii este admisibilă, dacă aceasta nu a fost încă executată şi nu a expirat termenul, în cursul căruia hotărârea poate fi executată silit.

Astfel dacă hotărârea este definitivă urmează ca să fie urmărită de către executorul judecătoresc pentru a fi executată iar dacă are loc tergiversarea acestui moment din motive neîntemeiate puteri înainte onplângere pe numele acestuia către Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești. Totodată persoanele pot fi atrase la răspundere penală pentru neexecutarea intenționată a hotărârii judecătorești.

Totodată dacă ați indicat că dosarul se află din nou în proces urmează să fiți atenți dacă acesta nu a fost atacat cu apel/recurs în termeni legali la instanța ierarhic superioară și de aceea între timp nu se execută deoarece prima hotărâre nu era una definitivă.

19 iunie 2018