Imobil cu situație complicată

3 iulie 2021 39

Buna. Tatal meu biologic este unicul fiu al mamei lui care a decedat acum 3 ani. Imobil care apartinea mamei lui a acumulat datorii la incalzire centralizată in mărime de 40 de mii de lei. Tata nu a perfectat niciun act pe apartament, totul este inca pe mama lui. El dorește să-mi transmită apartamentul, însă în acte nu este indicat ca tatăl meu. Ce trebuie sa facem, care ar fi o procedura mai usoara? Va multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Marcel GORINCIOI
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul penal

Draga Natalia,

Pentru a va oferi un raspuns mai aproape de adevar, este nevoie de concretizat cateva aspecte:

(i) Banuesc ca tatal dmv a acceptat mostenirea, chiar daca nu a interprins nicio actiune in termen de 3 luni, conform codului civil, acesta a acceptat-o tacit.

(ii) Evident, dupa acea perioada se interprinde niste... mai detaliat proceduri, este nevoie de mers la notar sa i se elibereze certificat de mostenitor.

Articolul 2542. Eliberarea certificatului de moştenitor

(1) La cererea moştenitorului, notarul care desfăşoară procedura succesorală este obligat să elibereze un certificat de moştenitor care confirmă dreptul moştenitorului la moştenire, iar în cazul mai multor comoştenitori, în certificat se indică şi mărimea cotelor succesorale ale tuturor comoştenitorilor (certificat de moştenitor).

(iii) Dupa ce are certificatul de mostenitor este necesar sa se prezinte la ASP - Agenţia Servicii Publice pentru a trece proprietatea pe numale sau, e o procedura necesara in cazul cand analizam daca imobilulul este opozabil fata de terti. In limbaj mai simplu, pentru ca celelalte persoane sa cunoasca ca exista un alt proprietar, e mai mult o formalitate juridica, care, de altfel, este foarte importanta.

(iv) Dupa ce are loc acest procedeu, el deja e proprietarul deplin si cu actele de la asp, merge la notar si va face donatie. Foarte simplu

In privinta datoriilor, isi asuma unul din mostenitori or Tatal or Dvs deja cand o sa deveniti proprietar, cam asta e regula..

Mult succes

4 iulie 2021

Multumim mult inseamna ca putem pleca si face actele avînd datorii? După care le Achit da? Si inca una el nu are nici un act în afara de cartea de imobil si decesul mamei sale..

20 iulie 2021