Impozit pe venit (munca in tara si in strainatate)

24 august 2020 85

Timp de 2 ani am invatat in Germania, iar in acelasi timp sunt angajata la o companie in Moldova. In cazul in care urmeaza sa ma angajez partial in Germania si sa continui sa lucrez in Moldova, cum ar trebui sa declarar venitului meu? Va trebui sa declar in Moldova venitul obtinut in Germania?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Rodica Jereghi
  • Jurisconsult
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună
ar trebui să declarați după specificullegislativ al fiecărei țări. De exemplu în RM dacă ocupați o funcție publică trebuie să declarați toate veniturile indiferent de sursa lor. Totodată legislația fiscală prevede că persoanele care au mai mult de 2 locuri de muncă fac declarație pe venit. Această declarație vă va... mai detaliat scuti ulterior de explicații referitor la sursa banilor, în cazul în care, de exemplu doriți să procurați un bun de o valoare mai mare.

25 august 2020
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

Dumitrița,

Înțeleg că sunteți rezidentă a Germaniei. Mai bine spus, nu vă aflați în Republica Moldova cel puțin 183 de zile pe parcursul anului fiscal și, nici într-o altă țară decât în Germania pentru o perioadă îndelungată, în măsura în care, aflarea în țara respectivă să influențeze legea fiscală aplicabilă. De... mai detaliat aceea, vă sugerez să vă conduceți de următoarele concluzii:

1. Venitul salarial obținut din prestarea muncii în Germania va fi declarat, iar impozitul reținut - în Germania.

2. Venitul salarial obținut în Republica Moldova va fi declarat, iar impozitul reținut - în Republica Moldova.

3. Venitul salarial pentru munca prestată în Germania nu generează obligații fiscale în Republica Moldova și, respectiv, nu se declară.

Suplimentar la prevederile Codului fiscal al Republicii Moldova, răspunsurile la întrebările dvs. sunt reglementate în Tratatul pentru evitarea dublei impuneri dintre Republicii Moldova și Germania. Vedeți în special articolul 12. https://www.sfs.md/tratatepentruevitareadubleiimpuneri.aspx

În acest context, vedeți și art. 14 al Codul fiscal, pentru situația în care veți deveni rezident al Republicii Moldova. https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=122918&lang=ro#

Pentru informații cu privire la aplicarea legislației fiscale, aveți posibilitatea să contactați Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la nr. de tel 0 8000 1525.

7 septembrie 2020