In ce ordine se aplica pedeapsa?

1 mai 2020 24

Buna ziua. Daca in articolul din Codul Penal sunt indicate mai multe pedepse, spre exemplu "amenda sau lucru neremunerat sau inchisoare", inseamna ca pedeapsa se aplica de fiecare data de la stanga la dreapta, sau e posibil sa fie aplicata pedeapsa sub forma de inchisoare, chiar daca condamnatul poate sa achite amenda?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Iurii,

Acest aspect ține de individualizarea pedepsei penale. Persoanei recunoscute vinovate de săvîrşirea unei infracţiuni i se aplică o pedeapsă echitabilă în limitele fixate în Codul Penal.

La stabilirea categoriei şi termenului pedepsei, instanţa de judecată ţine cont de gravitatea infracţiunii săvîrşite, de motivul acesteia, de persoana celui vinovat,... mai detaliat de circumstanţele cauzei care atenuează ori agravează răspunderea, de influenţa pedepsei aplicate asupra corectării şi reeducării vinovatului, precum şi de condiţiile de viaţă ale familiei acestuia.

În cazul alternativelor de pedeapsă prevăzute pentru infracţiunea săvîrşită, pedeapsa cu închisoare are un caracter excepţional şi se aplică atunci cînd gravitatea infracţiunii şi personalitatea infractorului fac necesară aplicarea pedepsei cu închisoare, iar o altă pedeapsă este insuficientă şi nu şi-ar atinge scopul. O pedeapsă mai aspră, din numărul celor alternative prevăzute pentru săvîrşirea infracţiunii, se stabileşte numai în cazul în care o pedeapsă mai blîndă, din numărul celor menţionate, nu va asigura atingerea scopului pedepsei. Caracterul excepţional la aplicarea pedepsei cu închisoare urmează a fi argumentat de către instanţa de judecată.

Respectiv nu contează faptul că condamnatul poate sau nu să achite amenda. La stabilirea pedepsei se iau în considerație circumstanțele descrise mai sus.

2 mai 2020