In lipsa mamei, un tata poate face certificatul de nastere a copilului?

24 mai 2017 65

In lipsa mamei, un tata poate face certificatul de nastere a copilului, tinind cont ca copilul deja are certificat de nastere, dar tata nu e inclus. Doar cu buletinul mamei poate face schimb de certificat de nastere, incluzindu-se ca tata?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Ana Galus
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei

Buna ziua, Ecaterina,

Conform Legii privind actele de stare civila:

"Articolul 66. Cererea privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă
(1) Cererea privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă se depune de către titular sau persoana îndreptăţită la oficiul stare civilă de la domiciliul solicitantului.
(2) Oficiul... mai detaliat stare civilă soluţionează cererea privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă, dacă nu există litigii între persoanele interesate, în cazurile cînd:
a) în actul de stare civilă se atestă inexactităţi, rubrici necompletate, abrevieri sau greşeli ortografice, lipsa unor date;
b) la întocmirea actului de stare civilă, au fost neglijate regulile stabilite pentru înregistrarea actelor respective;
c) solicitantul rectificării prezintă un act oficial cu privire la schimbarea sexului său.
(3) În caz de litigiu între persoanele interesate, problema modificării, rectificării sau completării actului de stare civilă urmează a fi soluţionată de instanţa judecătorească.
(4) Modul şi termenele de examinare a cererilor privind modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civilă se stabilesc de Serviciul Stare Civilă. "

Aici http://www.stare-civila.gov.md/pages/modificare-rectificarea vedeti procedura de examinare a cererii de modificare a actelor de stare civile de catre OSC.

Va recomand sa contactati direct OSC pentru a vedea care documente sunt necesare pentru a opera modificarile.

La fel, actul de nastere nu va fi modificat in lipsa acordului mamei. Cu atit mai mult, tatal copilului nu poate prezenta buletinul mamei, deoarece buletinul va fi prezentat doar de titular.

Succes!

25 mai 2017