In privinta la concediul de maternitate

15 septembrie 2018 59

Sotia mea e insarcinata in a cincea luna. Are 4 luni jumatate de cand este angajata oficial, eu am 5 luni de cand sunt angajat oficial. Noi am dori ca sa-mi iau eu concediu de maternitate, fiindca la mine e salariul mai mare. Spuneti-mi, va rog, cum trebuie sa procedam?

Jurist comments 1

Download discussion
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

1. Răspunsuri la situația dmn. le găsim în următoarea lege http://lex.justice.md/md/313082/.
2. Soția poate beneficia de indemnizația de maternitate, indiferent de durata stagiului de cotizare. Pentru ca dmn. să puteți beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani trebuie să aveți un anumit stagiu stagiu de cotizare,... mai detaliat care trebuie să fie cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 luni anterioare datei naşterii copilului. O soluție ar fi ca soția să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, deoarece el se acordă persoanelor care sunt încadrate în câmpul muncii, însă nu întrunesc stagiul necesar de cotizare pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani.
Responsabil de examinarea situațiilor expuse de mai sus este Casa Teritorială de Asigurări sociale de la locul de domiciliu, de aceea adresați-vă către eihttp://www.cnas.md/regionmap.php?l=ro&idc=175&t=/Despre-CNAS/Subdiviziunile-teritoriale/CTAS . Ei vă vor ghida.

3. Condițiile de acordare a indemniazației de maternitate.
Articolul 16. Indemnizaţia de maternitate
(1) Asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele care s-au aflat la evidenţă în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova, care au dreptul la concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) Indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămînă de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori al naşterii a doi sau mai mulţi copii – de 140 de zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, îndemnizaţia de maternitate se acordă pe o perioadă majorată cu 42 de zile calendaristice pentru concediul prenatal şi cu 14 zile calendaristice pentru concediul postnatal.
(3) În cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada concediului postnatal, indemnizaţia de maternitate se acordă pentru perioada stabilită, potrivit alin.(2).
(4) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100% din baza de calcul stabilită conform art.7.
(5) În sensul prezentului articol, se consideră că soţia se află la întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate nu a fost încadrată în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art. 4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă din motive ce nu i se pot imputa (art. 86, alin. (1), lit. b), c), d), f), x) şi y) din Codul muncii), fapt confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe propria răspundere că nu este persoană asigurată.
(6) Soţia care se află la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de indemnizaţie de maternitate dacă, la data acordării concediului de maternitate, nu este angajată în cîmpul muncii, fapt confirmat prin carnetul de muncă sau prin declaraţia scrisă pe proprie răspundere că nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv.
Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.
4. Concediul pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani.
Articolul 18. Indemnizaţia pentru creşterea copilului
(2) De indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional: unul dintre părinţi, bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorele, dacă sînt persoane asigurate şi îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art. 6 alin. (1), (2) sau (3).
(3) În cazul în care beneficiarul de indemnizaţie pentru creşterea copilului îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă integral înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului sau se angajează la o altă unitate, indemnizaţia stabilită se suspendă şi se stabileşte uneia dintre persoanele prevăzute la alin. (2), dacă întruneşte condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (1), (2) sau (3).
(4) În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, indemnizaţia nu se suspendă.
Articolul 6. Condiţiile de acordare a prestaţiilor de
asigurări sociale
(1) Asiguraţii au dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani.
(2) Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului.

(3) Asiguraţii care desfăşoară activitate pe bază de contract individual de muncă pe durată determinată, inclusiv cei care muncesc la lucrări sezoniere, beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă au stagiul de cotizare specificat la alin.(1) sau (2) ori de cel puţin 12 luni, realizat în ultimele 24 de luni anterioare producerii riscului asigurat.

Succese!

16 septembrie 2018