Încălcarea legii

2 ianuarie 2020 33

Stimați juriști, îmi puteți explica din punct de vedere strict juridic, ce constituie o încălcare? În cazul Codului Contravențional sau Penal, faptele ilicite sunt limitativ prevăzute, însă cum urmează a fi calificată faptă care încalcă prevederile legale, însă pentru care nu este prevăzută o sancțiune? Aici mă refer la cazul în care se încalcă o normă din domeniul administrativ, fără însă a exista o sancțiune. Poate fi oare considerată o încălcare în lipsa sancțiunii? Mulțumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Fapta ilicita nu trebuie sa fie formulata in Codul Contraventional sau Penal, dupa cum este textul normei care se incalca.
De exemplu, daca legea administrativa ar prevedea ca primarul nu poate sa semneze contractele de privatizare a locuintelor, fara a specifica sanctiunea, aceasta nu inseamna ca fapta... mai detaliat nu poate fi calificata ca depasire a atributiilor de serviciu.

In domeniul civil, exista obligatii naturale - obligatii pentru care nu se poate cere executarea silita.

In alte cazuri, sanctiunea poate aparea numai daca este prevazuta de legea civila (raspundere pentru delicte), administrativa (sanctiuni aplicate prin instanta), legislatia muncii (sanctiuni aplicate de angajator), penala sau contraventionala.

——-

Daca este o norma care, desi este imperativa, incalcarea acesteia nu poate fi calificata nici ca delict civil, nici ca contraventie sau infractiune - raspunderea va viza actele juridice incheiate cu incalcarea acelei norme.
Cu alte cuvinte, actele juridice incheiate cu incalcarea unei norme imperative, pot fi declarate nule sau ineficiente. Asta va fi sanctiunea.

3 ianuarie 2020