Incasarea datoriei

8 noiembrie 2018 57

Am imprumutat unei persoane o suma de bani. A fost intocmita o recipisa in care se indica datele de identificare (nume, prenume) precum si codul personal. Recipisa a fost intocmita de persoana careia i-am imprumutat banii. Si a fost stabilit um termen de 3 luni de zile pentru a imi intoarce datoria. Problema este ca persoana data nu imi mai raspunde la telefon si termenul a trecut in luna iunie. Ce pot face pentru a-mi recupera banii si daca sumt sanse sa ii primesc inapoi. Mersi mult!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Trebuie să trimiteți o scrisoare cu aviz de recepție în adresa debitorului prin care sa solicitați restituirea imorumutului in termen de 7 zile.
Dacă scrisoarea rămâne fără răspuns, aveti dreptul sa va adresati in instanta de judecata (de la domiciliul debitorului), și sa solicitati restituirea împrumutului și a dobanzii de intarziere... mai detaliat și eventualelor cheltuieli de judecata.
Termenul de 3 ani pentru adresare în judecată a inceput din luna iunie, cand a expirat termenul de restituire a imprumutului indicat in recipisa.

9 noiembrie 2018
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul imobiliar

În cazul dat pentru a pretinde la dreptul încălcat, trebuie să respectaţi procedura, prin care să înaintaţi o scrisoare cu solicitarea de a recupera suma împrumutată, ulterior dacă eventualul litigiu nu se soluţionează pe cale amiabilă sunteţi în drept de a înainta o cerere în instanţa de judecată , prin... mai detaliat care veţi pretinde restituirea împumutului precum şi dobânzile de întârziere pentru cazul dat.
Amintesc că termenul de adresare în instanţa de judecată este de 3 ani şi a început să curgă în momentul cînd a expirat data scandentă de restituire a împumutului.

9 noiembrie 2018