Incasarea datoriei de la mostenitorii debitorului

30 iunie 2017 115

Buna ziua! La sfirsitul anului 2016 am imprumutat 65 mii unui prieten pe termen de 1 an. Am perfectat in scris contract de imprumut si recipisa, insa nu am luat careva gaj. 5 luni s-a achitat fara intirzieri. Cu 3 luni in urma am aflat ca s-a imbolnavit grav (cancer incurabil in stadiu final). Cu 1,5 luni in urma a decedat. Intii sotia si fiica decedatului mi-au zis ca ele vor achita datoria... insa de saptamina trecuta au schimbat atitudinea, mi-au zis ca nu e datoria lor, ca decedatul nu a lasat avere si ca sa nu le mai deranjez. Prin cunoscuti am aflat ca cu o saptamina inainte de deces, prietenul ”a vîndut” apartamentul său către fiică. Contractul de vînzare-cumpărare la cadastru l-au înregistrat după decesul prietenului, poate s-au gîndit că voi verifica. La moment datoria este de 50 mii. Prin notar cunoscut am aflat că dosar succesoral nu a fost deschis. Nu stiu daca sotia si fiica au perfectat certificatul de deces. In aceasta situatie cum as putea proceda? Notarul a zis ca pot eu ca creditor initia dosarul succesor, insa pentru aceasta am nevoie de certificat de deces, dar la OSC mi-au zis ca fara certificat medico-legal de constatare a decesului nu vor putea sa-mi dea certificat de deces, de unde sa iau asa certificat si cine o sa mi-l dea nu am nici o idee. Totodata as putea cumva sa cer nulitatea contractului de v-c pe apartament, incheiat de prieten cu o saptamina inainte de deces cu fiica sa? Daca da, atunci trebuie sa astept 6 luni sau pot din start sa ma adresez instantei ca sa puna sechestru pe apartament (mi-e frica ca-l vor vinde cu adevarat unei persoane care nu are de-a face cu toate acestea). Va multumesc!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Unul din sfaturi : adresati-va la Ministerul Sanatatii ei detin baza de date si va pot elibera daca confirmati necesitatea, certificatul medical constatator al decesului, ca sa puteti continua cu OSC si notar!
Daca gasiti necesar si posibil a aplica prevederile cu privire la nulitatea actului juridic , puteti sa ba... mai detaliat adresati insa in cadrul dosarului succesoral va fi mult mai rapid !
Succese

1 iulie 2017
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Adresaţi-vă unui notar privind procedura de deschidere a dosarului succesoral în calitate de creditor. Vedeţi Legea cu privire la notariat şi termenul de 6 luni de înaintare a pretenţiilor în calitate de creditor.
Jurisprudenţa cunoaşte hotărâri de anulare a donaţiilor sau vânzărilor făcute cu scopul de a se eschiva de... mai detaliat creditori, pe baza art. 221 din Codul civil - contractul fictiv. Urmează să înaintaţi acţiune în judecată faţă de cumpărător şi să cereţi instanţei aplicarea sechestrului pe apartament, ca să evitaţi vânzarea către un dobânditor de bună-credinţă. Dar chiar dacă instanţa nu vă dă sechestru vedeţi conform Codului civil şi Legii cadastrului bunurilor imobile procedura "notării acţiunii" care vă permite să notaţi acţiunea de sine stătător în registrul bunurilor imobile, iar toţi dobânditorii subsecvenţi se vor considera de rea-credinţă dacă aveţi succes în instanţă.

1 iulie 2017