Încetarea proprietăţii comune pe cote-părţi prin partaj

1 mai 2019 24

Buna ziua tuturor! Sunt co-proprietar minoritar intr-un imobil cu mai multe etaje cu destinatie comerciala. Co-proprietarul care detine majoritatea imi creaza obstacole permanente cu rea-vointa in exploatarea bunului. Din acest motiv am devenit independent, contruindu-mi comunicatii individuale si avand intrare separata in imobil. Exista sanse din practica judiciara moldoveneasca si in lumina noului cod civil, sa obtin partajarea imobilului prin instanta, luand in consideratie reaua vointa a coproprietarilor si faptul ca sunt independent, iar accesul la acoperis fiindu-mi refuzat de co-proprietari si de care nici nu am nevoie? As aprecia mult un raspuns din practica! Va multumesc mult in avans!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Este vorba de partajarea bunului în natură cu formarea unui bun nou separat, este posibilă situația cu condiția că dispuneți de condițiile tehnice necesare care urmează a fi verificate de instituții de resort.
Dacă coproprietarul nu dorește soluționarea amiabilă, va apărea necesitatea acționării în instanță.
Este posibil de obligat prin instanță... mai detaliat de a fi înlăturate inconveniențele cu controlul executării prin intermediul executorului judecătoresc.

1 mai 2019
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Dacă este înregistrat un condominiu referitor la acel imobil si terenul aferent - partajul nu poate fi facut.
In loc de partaj, puteti sa stabiliți, prin acord cu ceilalti coproprietari- modul de folosință al bunului, inclusiv caile de acces atribuite fiecaruia, plata serviciilor, incaperile/etajurileatribuite fiecăruia, etc. In... mai detaliat cazul lipsei unui acord, vă puteti adresa in judecata pentru ca ea sa stabilească modul de folosință.

Nu prea văd care ar fi scopul partajului, daca nu sunt înscrieri la nivel de incaperi separate - ce se va obtine in urma partajului, care anume incapere? Instanta poate acorda o suma de bani, eventual, nu o incapere anumita.

Pentru faptele de impiedicare a folosintei bunului, acel coproprietar poate fi exclus din proprietatea comuna ( nu conteaza ca e "majoritar", nu este un SRL ca sa operați cu termeni de "majoritar"/"minoritar").

Va recomand sa va adresați la un avocat.

1 mai 2019