Incompatibilități cu funcția de funcționar public

1 iulie 2017 588

Buna ziua, as vrea sa știu dacă un funcționar public de ex (grefier in instanța de judecată) poate înființa și administra un SRL? Mulțumesc.

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua Nicolae,

Legea cu privire la la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede în art. 25 alin (3) precum că funcționarul public nu este în drept să desfăşoare alte activităţi remunerate: prin contract individual de muncă sau prin alt contract cu caracter civil, în cadrul societăţilor comerciale, cooperativelor,... mai detaliat întreprinderilor de stat sau municipale, precum şi al organizaţiilor necomerciale, din sectorul public sau privat, a căror activitate este controlată, subordonată sau în anumite privinţe este de competenţa autorităţii în care el este angajat, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice, de creaţie, de participare în proiecte de dezvoltare în domeniul de competență în cadrul autorității în care este angajat şi de reprezentare a statului în societăţile economice. Modul de cumulare a acestor activităţi cu funcţia publică se stabileşte de Guvern;

( http://lex.justice.md/md/330050/ )

1 iulie 2017
Alexandru Ţurcan
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Grefierii in instanța de judecată nu au in subordine sau in competenta agenti economici.
Cu certitudine, angajatii instantelor de judecata si alti functionari nu pot fi administratori de SRL-uri.
Totusi, nu vad problema ca un functionar public sa fie fondator (co-fondator) de SRL, deoarece fondatorul/co-fondatorul/asociatul nu se ocupa de activitate economica,... mai detaliat ultima fiind desfasurata de SRL (dar nu de asociatii SRL-ului).
Principalul este ca SRL-ul respectiv sa nu fie furnizor de bunuri sau servicii pentru instante de judecata, in care caz pot aparea probleme de deontologie (a se vedea Codul functionarului public) si (in-)compatibilitate.

1 iulie 2017

in primul rand, va multumesc mult pentru raspunsuri, in al doilea rand as mai avea o intrebare: in cazul in care functionarul public nu are dreptul sa detie functia de administrator , ar putea el sa exercite atributiile administratorului imputernicit prin procura, adica aceasta metoda nu ar contraveni legii?

2 iulie 2017