Indemnizatia de maternitate pentru sotia la intretinerea sotului asigurat

13 octombrie 2017 107

Este un termen anumit de cind este necesar sa fii inscris la starea civila pentru a beneficia de aceasta indemnizatie!? Rog mult un raspuns corect, deoarece am auzit de jumate de an si de mai multe termene si nu inteleg care este raspunsul corect!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Irina Burac-Mihalachi
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna ziua!
INDEMNIZATIA DE MATERNITATE A SOTIEI
AFLATA LA INTRETINEREA SOTULUI

Conform prevederilor pct. 43 din Regulamentul cu privire la conditiile de stabilire, modul de calcul şi de plata a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca aprobat prin Hotarirea Guvernului Nr. 108 din 03.02.2005, În cazul înregistrării căsătoriei după acordarea... mai detaliat concediului de maternitate, indemnizaţia de maternitate se stabileşte soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi din data înregistrării căsătoriei şi pînă la expirarea concediului de maternitate.

Reiesind din norma indicata supra, chiar daca casatoria a fost inregistrata oficial la starea civila exact inainte de nasterea copilului or dupa acest eveniment, indemnizatia se va calcula din data inregistrarii casatoriei si pina la finalizarea concediului de maternitate.

Respectiv, odata ce indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămînă de sarcină, este rezonabil casatoria sa fie oficializata anume pina la acest termen, pentru beneficierea de indemnizatie pe intreaga durata a concediului de maternitate.

16 octombrie 2017