Indemnizatia de nastere pentru sotia la intretinerea sotului asigurat si cum se calculeaza?

9 decembrie 2017 313

Buna ziua. In cazul in care ne-am inscris cind s-a nascut copilul si nu am luat inca nici o indemnizatie pentru nasterea copilului, este posibila indemnizatia sotului asigurat, sotia nu a lucrat in timpul sarcinii?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Alina Laptedulce
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Legislatia RM prevede o serie de indemnizatii specifice, atit pentru maternitate, cit si pentru ingrijirea copilului.
I. In aceasta ordine de idei, potrivit Legii nr.289 privind indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca si alte prestatii de asigurari sociale, femeile asigurate, sotiile aflate la intretinerea sotilor asigurati si somerele care s-au aflat... mai detaliat la evidenta in institutiile medico-sanitare din RM au dreptul la concedii de maternitate ce includ concediul prenatal si post natal cu achitarea indemnizatiei de maternitate. Aceasta indemnizatie se acorda integral la a 30-a saptamina de sarcina si se calculeaza in marime de 100% din venitul mediu lunar (VML) asigurat realizat in ultimele 12 luni calendaristice premergatoare lunii producerii riscului asigurat (cind s-a nascut copilul). Daca se solicita stabilirea indemnizatiei de maternitate pentru sotie aflata la intretinerea sotului, este important sa se retina 2 momente:
1. Se considera ca sotia se afla la intretinerea sotului, daca pe parcursul a 9 luni consecutive, premergatoare lunii acordarii concediului de maternitate nu a fost angajata si asigurata obligatoriu, sau daca si-a pierdut statutul de asigurat din motive care nu-i pot fi imputate.
2. Sotul urmeaza sa confirme un stagiu total de cotizare de cel putin 3 ani, sau de cel putin 9 luni realizat in ultimele 24 luni anterioare datei nasterii copilului.
In situatiile similare cu cazul D-stra, cind inregistrarea casatoriei a avut loc dupa inceperea concediului de maternitate, dreptul la indemnizatie se stabileste pentru perioada de la data inregistrarii casatoriei pina la data expirarii concediului de maternitate.
II. O alta prestatie adresata familiilor cu copii este indemnizatia lunara pentru cresterea si ingrijirea copilului care se acorda:
- persoanelor neasigurate pentru o perioada de 2 ani si constituie 540 lei lunar
- persoanelor asigurate pentru o perioada de 3 ani si se calculeaza in cuantum de 30% din VML asigurat realizat in ultimele 12 luni calendaristice premergatoare lunii nasterii copilului, dar nu mai putin de 540 lei/lunar. Aceste persoane la solicitarea acestei prestatii trebuie sa demonstreze ca:
1.Se afla in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pina la virsta de 3 ani la toate unitatile in care desfasoara activitati (ordinul/dispozita angajatorului)
2. Ca au un stagiu total de cotizare de cel putin 3 ani, sau de cel putin 9 luni realizat in ultimele 24 luni anterioare datei nasterii copilului.
De aceasta indemnizatie, ca persoana asigurata poate sa beneficieze optional la cerere: tatal, bunica/bunelul, sau alta ruda ce se ocupa nemijlocit de cresterea si ingrijirea copilului, daca, desigir, intruneste conditiile specificate mai sus. E de mentionat faptul, ca aceasta indemnizatie se stabileste din data indicata in ordinul/dispozitia de acordare a concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului eliberata de angajator si care se anexeaza obligatoriu, de rind cu celelalte documente, la cererea solicitantului.
III. La fel, o prestatie de asigurari sociale adresata familiei cu copii este si indemnizatia unica la nastere. Aceasta se acorda o singura data, la nasterea copilului. Ea se stabileste mamei, pentru fiecare copil nascut viu, cu conditia inregistrarii nasterii la OSC . Ea poate fi solicitata in termen de 12 luni de zile din data nasterii copilului, iar cuantumul ei constituie 5300 lei.
Toate aceste prestatii se stabilesc de catre Casa Teritoriala de Asigurari Sociale de la locul de domiciliu (in baza documentelor confirmative si justificative), sau in mod electronic prin intermediul portalului guvernametal unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md), sau pe pagina-web a CNAS (www.cnas.md).

10 decembrie 2017
Alina Laptedulce
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Prin urmare, daca e sa revin cu o concluzie, D-stra, aveti dreptul sa solicitati:
1.Indemnizatia de maternitate pentru perioada: momentul inregistrarii casatoriei - momentul expirarii concediului de materiate indicat in certificatul medical, cu conditia respectarii celorlalte conditii specificate mai sus si prezentarii la CTAS a pechetului de documente solicitat.
2. Indemnizatiei... mai detaliat lunare pentru cresterea si ingrijirea copilului. Fie ca lucrul acesta il solicita sotia in calitate de persoana neasigurata, sau sotul - in calitate de persoana asigurata si iarasi: cu respectarea conditiilor specificate mai sus. Desigur, aici poate fi mentionata si oricare alta ruda care se ocupa nemijlocit de copil.
3. Indemnizatia de maternitate.
Succes!!!

10 decembrie 2017