Indemnizația lunară?

29 martie 2018 45

Concediul de maternitate l-am primit pe baza sotului pentru ca el lucrează. Acuma trebuie sa primesc indemnizația lunară pe copil, dar sotul s-a eliberat de la lucru si s-a angajat la altul. Are dreptul sa ia indemnizația pina la 3 ani, sau trebuie sa depun eu documentele ca persoana neasigurata?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani se acordă persoanelor asigurate, care:

- se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi;

- are un stagiu total de cotizare de cel puţin 3... mai detaliat ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 luni anterioare datei naşterii copilului.

De indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, ca persoană asigurată mai poate beneficia, la cerere opţional: tatăl, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului necesar de cotizare şi se află în concediu pentru îngrijirea copilului.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani se stabileşte de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizaţia se stabileşte începând de la data ultimei acordării a concediului.

31 martie 2018