Indemnizația paternă

9 decembrie 2019 42

Cum si cat i se achita tatalui concediul de ingrijire a copilului?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Cristina,

Cuantumul indemnizaţiei paternale constituie 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat la toate unităţile în care desfăşoară activităţi în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului, (venit din care au fost calculate şi achitate contribuţii de asigurări sociale), care se determină prin împărţirea venitului asigurat realizat la locul... mai detaliat de muncă de bază la numărul de luni în care acesta a fost realizat în ultimele 3 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului.

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiei paternale nu poate depăşi suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulţită la 3 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieşind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Salariul mediu lunar prognozat pe economie este aprobat de Guvern.

Venitul asigurat pentru o zi calendaristică se determină prin împărţirea venitului mediu lunar asigurat la numărul de zile calendaristice din luna pentru care se plăteşte indemnizaţia.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale se depune personal de către tatăl sau mama copilului, cu prezentarea documentelor confirmative, la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau reşedinţă ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază sau în mod electronic prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) ori al paginii web oficiale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md).

Termenul de solicitare a indemnizaţiei paternale este de 12 luni de la data naşterii copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale şi actele necesare se examinează în termen de 30 zile calendaristice de la data înregistrării cererii la casa teritorială, în cazul cererii electronice – de la data înregistrării cererii în sistemul informaţional.

Dacă termenul de depunere a actelor este depăşit, casa teritorială refuză stabilirea indemnizaţiei. În acest caz, în termen de 10 zile calendaristice de la luarea deciziei de refuz, solicitantului i se comunică motivul refuzului.

Pentru mai multe detalii vă sunt la dispoziție.

10 decembrie 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Probabil va referiti la indemnizatia de crestere a copilului pina la virsta de 3 ani.
Ea se achita tatalui in aceleasi conditii ca si in cazul in care concediul il lua mama copilului.
Cuantumul este de 30% din salariul sotului, care se achita lunar. Sau 60% daca se... mai detaliat ia concediul pina la implinirea virstei de 2 ani si 2 luni, daca copilul se va naste dupa 1 ianuarie 2020.

11 decembrie 2019