Indemnizația pentru îngrijirea copilului

9 noiembrie 2023 2

Bună ziua! Sunt cadru didactic. În sfârșitul lui mai 2021 am ieșit în concediu de maternitate. Respectiv trebuia să primesc și concediu anual. După ce am născut, administrația m-a pus în fața unei alegeri: sau solicit concediul anual, sau primesc indemnizația, care este mai mică. Din câte știam, concediul anual puteam să-l primesc după ce copilul împlinea vârsta de 3 ani, dar cei din administrație au insistat: ”cine știe ce va fi peste 3 ani, ia concediul acum!”. Pentru că nu cunoșteam toate detaliile, am cerut concediul anual, respectiv am pierdut 2 luni de indemnizație. La moment copilul meu încă nu are 3 ani, dar eu am cerut să primesc indemnizația pentru 2 ani si 2 luni. Aș vrea să aflu dacă mai pot cumva recupera acei bani pentru două luni care nu mi-au fost platiți Este vorba de aproape 10.000 lei. Unde au rămas acei bani și de ce nu pot fi restituiți după 2 ani și 2 luni? Vreau să scriu plângere pe acea doamnă din administrație care m-a dus în eroare, pentru că acum am depistat erori de calcul al vechimii. Nu înțeleg de unde au apărut bani în cont (proiect salarial), dacă eu am fost în concediu pentru îngrijirea copilului și nu am lucrat.

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua doamna Cristina.
Din nefericire, necunoașterea legii nu vă exonerează de consecințe.
Potrivit prevederilor art. 125 alin.(1) Codul muncii, nu văd o problemă în acțiunile care v-au fost sugerate de doamna în cauză or există 3 opțiuni de a folosi concediul anual nefolosit
I alipirea la concediul de maternitate - până la... mai detaliat naștere;
II alipirea la concediul de maternitate - după naștere;
III folosirea după concediul de îngrijire a copilului.

din motive diverse (chiar dacă și sub influiența cuiva) ați ales varianta nr.2 care nu este interzisă de lage și în loc de indemnizație socială vi s-a achitat indemnizație de concediu.

La rândul său, CNAS a stabilit indemnizația de îngrijire a copilului din momentul acordării concediului pentru îngrijirea copiului, iar dumneavoastră a-ți solicitat stabilirea indemnizației până la vârsta de 2 ani și 2 luni. Acuma CNAS nu poate modifica perioada de acordare a indemnizației și nici prin alte metode legale acest lucru nu este posibil de-l obținut.

În ideal, pentru a obține maximum profit urma să solicitați Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3, iar la revenire să solicitați concediul anual nefolosit sau la plecarea în concediul parțial plătit să solicitați compensarea concediului nefolosit în temeiul art.119 alin (1) și art. art.78 alin.(1) lit.a) a Codului muncii (la suspendarea contractului individual de muncă în legătură cu concediul de îngrijire a copilului).

Codul muncii prevede:
Articolul 78. Suspendarea contractului individual de muncă la iniţiativa uneia dintre părţi

(1) Contractul individual de muncă se suspendă din iniţiativa salariatului în caz de:
a) concediu pentru îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la 4 ani;

Articolul 119. Compensarea concediilor de odihnă anuale nefolosite

(1) În caz de suspendare (art.76 lit.e) şi m), art.77 lit.d) şi e) şi art.78 alin.(1) lit.a) şi d)) sau încetare a contractului individual de muncă, salariatul are dreptul la compensarea tuturor concediilor de odihnă anuale nefolosite.

Articolul 125. Alipirea concediului de odihnă anual la concediul de maternitate şi la concediul pentru îngrijirea copilului

(1) Femeii, în baza unei cereri scrise, i se acordă concediul de odihnă anual înainte de concediul de maternitate, prevăzut la art.124 alin.(1), sau imediat după el, sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului.

10 noiembrie 2023