Îndemnizaţia unică/lunară la naşterea copilului

14 iulie 2016 70

Bună ziua, în baza cărui articol din Codul familiei, tatăl, la naşterea primului copil, are drept la un concediu de 14 zile timp de 56 de zile după naşterea soţiei? În caz că soţia lucrează oficial în cadrul unei SRL şi salariul oficial este de 400 de lei, care paşi ar trebui, eu, ca soţ, să-i urmez pentru a beneficia de îndemnizaţia unică şi respectiv lunară în baza salariului meu. Mersi mult !

Jurist comments 1

Download discussion
Vasile Soltan
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Salut Richard.

În primul rînd, vreau să menționez că este vorba despre Codul muncii, și nu Codul familiei. Mai precis, vorbim despre art. 124 (prim), introdus recent în Codul muncii care reglementează concediul paternal. Astfel,
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezentul articol pentru a asigura participarea... mai detaliat efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice.
(3) Concediul paternal se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. La cerere se anexează o copie a certificatului de naştere al copilului.
(4) Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decît mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă şi care este achitată din fondul de asigurări sociale.
(5) Angajatorul este obligat să încurajeze salariaţii în vederea beneficierii de concediu paternal.
(6) Cazurile în care angajatorul creează situaţii cu efect de dezavantajare a angajaţilor care iau concediu paternal sînt considerate cazuri de discriminare din partea angajatorilor şi se sancţionează conform legii.

************************************
Cu privire la indemnizaţia unică la naşterea copilului, mărimea acesteia este stabilită anual prin Hotărâre de Guvern privind indemnizaţiile adresate familiilor cu copii. Din cîte cunosc, acum este 3100 lei - la naşterea primului copil și 3 400 lei - la naşterea fiecărui copil următor. Prin urmare, cuantumul indemnizației unice la naștere nu se determină în dependență de salariul mamei/tatălui.

***************************************
În privința indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, revin cu informații.

Succese!

14 iulie 2016