Indemnizație parentală până la 3 ani

2 iunie 2020 39

O persoană a lucrat în sistemul educațional în anul de învățământ 2017-2018, respectiv în anul 2018-2019 nu a lucrat și a reluat activitatea în anul 2019-2020 (din luna octombire 2019), iar la începutul lui iunie 2020 a ieșit în concediu de maternitate. Poate beneficia de indemnizația parentală până la 3 ani?
PS: Stagiul de lucru se calculează pentru profesori și pe perioada verii sau cel puțin instituția școlară plătește ceva pentru cadrul didactic la Casa de Asigurări pe perioada verii?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Lucia Betisor
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

buna ziua
Dreptul la indemnizaţie paternală se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova.
Indemnizaţia paternală se stabileşte salariaţilor asiguraţi în... mai detaliat sistemul public de asigurări sociale, care:
- are un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 luni premergătoare datei naşterii copilului;
- tatălui copilului nou-născut i s-a acordat, la cerere, concediu paternal la toate unităţile în care desfăşoară activităţi în primele 56 de zile de la data naşterii copilului”;
- tatăl copilului nou-născut a solicitat stabilirea indemnizaţiei paternale în termen de 12 luni de la data naşterei copilului;

- tatăl copilului nou-născut a realizat un venit asigurat la toate unităţile în care desfăşoară activităţi în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului.

Indemnizaţia paternală se acordă pentru o perioadă de 14 zile calendaristice.

4 iunie 2020