Indemnizatie pentru concediu medical?

18 iulie 2023 4

Buna ziua. Daca persoana a cerut concediu din cont propriu, dar s-a imbolnavit si a luat certificat medical in ziua cand trebuia sa se inceapa concediul din cont propriu, are dreptul la indemnizatie pentru concediu medical? Mentionez ca lucreaza la acest serviciu mai multi ani, s-a imbolnavit cu cateva zile pana la deschiderea CM, doar ca nu s-a adresat in zilele de sambata si duminica, deoarece medicul de familie nu lucra in aceste zile.

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
Totul depinde dacă angajatorul va dori să reperfecteze ordinul de suspendare a raportului de muncă în legătură cu plecarea în concediul neplătit.
În caz că angajatorul nu va dori să vă meargă la întîmpinare, nu o să puteți face nimic or la acel moment deja era suspendat raportul de muncă... mai detaliat și nu puteți beneficia de indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă.

LEGE Nr. 289
din 22-07-2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţiide asigurări sociale
Articolul 5. Tipurile de prestaţii de asigurări sociale

(1) Asiguraţii din sistemul public de asigurări sociale au dreptul la următoarele prestaţii:

a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă;

Articolul 12. Dreptul la indemnizaţii de asigurări sociale în anumite situaţii
(2) Nu se acordă indemnizaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), b), d) şi g) şi art. 15 alin. (1) lit. a) pentru zilele în care asiguratul s-a aflat în concediu neplătit la toate unitățile, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă şi altor contracte în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii.

19 iulie 2023